Медия без
политическа реклама

Как да разберем, че двигателят е в лошо състояние

Няколко прости проверки лесно подсказват за възможни проблеми

01 Май 2023АЛЕКС МИЛЕВ
Дори и обикновеният шофьор може да установи проблеми, като чуе как работи двигателят.

За да извършите първоначалната диагностика на двигателя на автомобил, който сте харесали за купуване, не е необходимо да имате опит в областта на автомобилната механика или да използвате сложно оборудване. Достатъчно е да знаете няколко трика, чието използване ще ви спести проблеми и, по-важното, големи разходи след време.

Едно от основните неща е да обърнете внимание на звуците, издавани от мотора. Идеалният момент за това "ослушване" е когато той е студен, защото тогава някои от дефектите се откриват значително по-лесно. След стартиране на студен двигател

 

не трябва да има осезаемо тропане

 

на хидравличните повдигачи, чиято смяната е сложна и скъпа. Ако ударът на буталата се чува добре, това може да означава силно износване на частите и увеличени празнини между тях.

Ако пък се чува тракащ звук от ангренажната верига, това е сигнал за повреден обтегач. Напълно здравият двигател трябва да работи още от студено състояние тихо, стабилно и равномерно и шумът постепенно да намалява със загряването.

Важно е се да вслушате също така и как двигателят набира обороти след рязко натискане на педала на газта. В идеалния случай това става бързо, без външен шум и спадове. Ако се чуват някакви звуци при ускорение, това може дори да се дължи на почукване на лагерите на коляновия вал, което пък означава сериозен дефект на двигателя.

Въздушен шум, подобен на съскане, може да означава липса на плътност във всмукателния тракт. Важно е всички спомагателни задвижващи компоненти да работят безшумно.

Често продавачите на употребявани автомобили умишлено заглушават опасните потропвания в двигателя с някоя проста неизправност, например разхлабват крепежните елементи на изпускателната система.

Освен по звуците, издавани от мотора, за неговото състояние може да се съди и по външния му вид. При спрян двигател погледнете през отвора в капака на клапана в кухината на главата на цилиндъра. Не трябва да се виждат черни съсиреци масло. Колкото по-светъл е цветът на повърхностите, толкова по-добре. Добре поддържаните двигатели може да имат кафеникави повърхности, но без дебел слой отлагания. Продавачите понякога избърсват повърхностите отгоре, така че е най-добре да използвате фенерче и да погледнете детайлите под ъгъл.

При проверка на двигателя е необходимо

 

да се провери пробката на маслото

 

за наличие на черни отлагания по нея. През зимата може да се образува и белезникаво-жълтеникава емулсия поради кондензация на влага, но не трябва да има капки течност, подобна на антифриз (ако антифриз попадне в маслото, това може да доведе до труден и скъп ремонт на двигателя).

Трябва също така да се провери дали масло изтича при работа на двигателя и отворена гърловина за пълнене, тъй като това може да означава продухване в главата на цилиндъра. За проверка върху отвора може да се постави капачка или тапа, за да се види дали не подскача много.

На пръчката  за измерване на маслото неговото ниво трябва да е по-близо до горната маркировка, което показва, че двигателят е обслужван правилно. При това маслото не трябва да е твърде тъмно, въпреки че съвсем прясното масло може да причини известно безпокойство, защото може да е налято допълнително, че да се продаде колата. Ако има утайка върху измервателната пръчка, това може да е признак за проблем.

Най-добре е

 

двигателят да бъде покрит с тънък слой сух прах.

 

Това показва, че няма течове на масло или антифриз. Ако сълзят работни течности, тогава върху прахта се образуват забележими следи. Измитите двигатели, разбира се, могат да скрият следи от течове. За да сте сигурни, че няма такива, трябва да използвате огледало и фенерче, за да проверите и задната част на двигателя. Течовете около главата на цилиндъра може да бъдат причинени от повишено налягане в картера.

Важно е също да се провери охладителната система за течове. При студен двигател погледнете в съда с охлаждаща течност (антифриз) и се уверете, че моторното масло не попада там (ако има масло, то ще плува отгоре в казанчето с ангифриз).

Ако двигателят гори масло, тогава пък при стартиране на студено от ауспуха

 

първият дим ще излезе със синкав оттенък.

 

За проверка за изгаряне на масло, загрейте двигателя и задръжте оборотите на 3000 об/мин. за десет секунди, след което ги увеличете рязко до 5000 об/мин. Ако двигателят гори масло, от ауспуха ще излезе голямо кълбо синкав дим. Ако пък разходът на масло е висок, тогава при всяко рязко подаване на газ ще се вижда син дим.

За да се определи дали двигателят гори масло, може да се погледне и краят на ауспуха. Ако там има много черни, кадифени отлагания или той е мазен, това не е добър знак. Търговците, разбира се, знаят това и избърсван добре края на изпускателната тръба. Затова е по-добре да погледнете вътре с фенерче.

Тези прости методи за проверка са много подходящи за първоначална оценка. Ако след нея решите да купите автомобила, тогава е препоръчително да бъде извършена и по-задълбочена диагностика на двигателя. Тя може да включва, например, премахване на запалителните свещи - състоянието им може да разкаже много за работата на мотора. След това компресията може да бъде проверена и повърхностите на цилиндрите и леглата на клапаните да бъдат инспектирани с ендоскоп.

Ключови думи:

автомобили