Медия без
политическа реклама

Изкуственият интелект превзема автомобилната индустрия

AI контролира електронни системи, автопилоти, боядисването, производството на авточасти и още много други компоненти

15 Февр. 2024АЛЕКС МИЛЕВ

Всички нови автомобили, произведени от 2027 г. нататък, ще се придържат към ограничение на скоростта, което ще бъде малко над позволеното в съответния участък на пътя. Това е заложено в нов законопроект, който предстои да бъде гласуван от Сената в САЩ и ще се отнася за Северна Америка. А за спазването на това ограничение ще отговаря все по-популярният напоследък "изкуствен интелект" (Al).

Всъщност именно автомобилната индустрия е една от областите, в които изкуственият интелект навлиза най-масово в последно време. Той вече се използва в системите за автономно движение на превозните средства, а също така и в технологиите за подпомагане на шофьора. Например, AI е част от новия гласов асистент, който Mercedes-Benz въвежда в колите си.

Неговата задача, в случая, е да синхронизира стила на шофиране и настроението на водача, като е част от новата информационно-развлекателната система на германския производител MBUX. Асистентът не само ще помага с намирането на по-бърз маршрут, на станции за зареждане на автомобила, на ресторанти, хотели и други подобни, но и ще може да разговаря с човека зад волана, като ще отгатва неговото настроение и предпочитания за музика, за работа на климатика и т.н.

Подобна технология подготвя и нидерландският производител на автомобилни навигации TomTom. Нейният "напълно интегриран автомобилен асистент изкуствен интелект" също трябва да се появи в информационно-развлекателните системи в близко бъдеще. Компанията обещава, че ще предложи "по-сложно гласово взаимодействие", което ще позволи на потребителите да говорят със системата по естествен начин.

Така шофьорите ще могат да управляват навигацията много по-лесно и безопасно, да намират станции по маршрута, системи за управление в автомобила, да отварят прозорци и да извършват почти всички дейности по време на шофиране.

BMW, също намери начин за внедряване на AI. Германският производител прави следващата стъпка в обслужването на клиенти с най-новото си предложение Proactive Care, което съчетава потребителски данни и изкуствен интелект Тази нова услуга позволява на автомобилите на BMW независимо да идентифицират съществуващите и да прогнозират изискванията за обслужване, което им позволява да предвиждат нуждите на клиентите предварително и да предлагат навременни решения.

С внедряването на Proactive Care, германският производител се обръща директно към клиентите си. Анализът на данни и записването на предпочитанията на собствениците на автомобили от марката ще позволява персонализиране на решения за всеки един от тях.

Според BMW дигиталният подход гарантира, че потребителите получават известия през предпочитаните от тях канали, било то приложението My BMW, известия в самия автомобил, по имейл, от избран дилър или обаждане от пътна помощ. Това значително ще повиши качеството и скоростта на услужите, предлагани на клиентите, които, от своя страна, ще бъдат допълнително улесни при обслужването.

Изкуственият интелект вече е и в производството на авточасти. В завода на BMW в Регенсбург, където се сглобяват кросоувърите X1 и X2, както и хечбекът 1-Series,  процесът вече е напълно автоматизиран, благодарение на Al, като от компанията посочват, че това се случва за първи път в света.

С помощта на новата технология изкуственият интелект открива цветни дефекти, които след това се коригират от роботи. Черни и бели ивици се проектират върху повърхността на елемента на каросерията, след което се сканират от камера, която разпознава и най-малките отклонения в отразените ленти. Компютърът запомня местоположението, формата и дълбочината на дефекта, създавайки неговия триизмерен образ. Четири робота коригират дефекта в оцветяването.

Използването на AI по време на процеса на боядисване позволява да се намали времето за работа и да се осигури постоянно високо качество на боядисване. BMW планира да въведе тази технология в другите си заводи по света, въпреки че тя все още си има някои ограничения и не може да мине без човешка намеса

Изкуственият интелект, например, не може да се справи с краищата на панелите на купето, които се съединяват с тези на каросерията. Сериозна трудност за него представлява и монтажът на люковете на бензиновия резервоар, които са твърде крехки и се нуждаят от прецизна обработка, която не е във възможностите на тромавите роботи.

Два от заводите на производителя на авточасти и оборудване Bosch също вече тестват изкуствения интелект. Те използват технологията Generative AI, която създава симулирани изображения за разработване и мащабиране на AI решения за оптичен контрол и оптимизиране на съществуващи вече модели. Bosch очаква това да намали времето, необходимо за планиране, стартиране и мащабиране на базирани на AI програми от сегашните 6-12 месеца до няколко седмици. След успешен пилотен проект, тази услуга за генериране на симулирани данни ще бъде предложена на всички компании на Bosch.

Още по темата