Quantcast

Медия без
политическа реклама

Големи рокади по време на криза в автоиндустрията

За последната година много от водещите производители смениха шефовете си

07 Авг. 2020
ЕПА/БГНЕС
Джеймс Хакет

Само за няколко месеца водещи автомобилни производители смениха ръководителите си. Част от промените по върховете бяха напълно логични и очаквани, докато други се превърнаха в голяма изненада. Основната причина за всички се оказват новите тенденции в автоиндустрията - преминаване към електрически превозни средства и развитие на автономните системи, както и намаляване на разходите.

Последната промяна е само отпреди няколко дни. Генералният директор и президент на Ford - Джеймс Хакет, напуска, а мястото му ще заеме оперативният директор на компанията Джим Фарли. Промяната ще стане факт на 1 октомври, а Хакет ще остане като специален съветник на новия президент до края на март 2021 г. Дотогава той ще трябва да въведе Фарли в работата. Новият шеф на американския производител ще попадне и в борда на директорите на компанията, като ще заеме мястото именно на предшественика си.

Групата Jaguar Land Rover също реши да направи промяна на върха, като назначи за нов главен изпълнителен директор Тиери Болоре. Доскоро французинът беше начело на Renault, а сега заменя Ралф Шпет при британците. Германецът Шпет обаче ще продължи да оглавява надзорния съвет.

Болоре дълги години бе дясната ръка на Карлос Гон в Renault и логично беше избран за негов наследник, след като вече бившият шеф на алианса беше арестуван и обвинен в разхищения на фирмени средства. През октомври миналата година Болоре беше отстранен от поста си, като мястото му начело на компанията зае Лука де Мео, който преди това беше начело на Seat.

Сега Де Мео ще трябва да се справя в Renault не само с икономическия ефект от коронавируса, но и с множество други проблеми в компанията, включително лошото качество на производството, забавеното въвеждане на електрическо задвижване и припокриващата се моделна гама.

Изненадваща промяна на върха направи и един от най-успешните производители в света през последните години. Skoda Auto назначи Томас Шафер за свой нов председател на борда на директорите. Това стана веднага, след като Volkswagen Group отчете спад от 72% на оперативната печалба за първата половина на 2020 г.

Шафер поема поста незабавно, като заменя Бернхард Майер, който изкара 5 години начело на компанията. Под негово ръководство Skoda ще трябва да реализира плана, който предвижда пускането на 30 нови и обновени модела за периода 2019-2022 г.

Самият Шафер има богат опит в автоиндустрията, където започва работа още през 1991 г. в Daimler AG. Той е заемал различни позиции в Германия, САЩ и Южна Африка, а от 2002 до 2005 г. ръководи подразделението Daimler-Chrysler в Малайзия. През 2011 г. му е поверен проектът за изграждане на завод на Mercedes-Benz в Китай, в сътрудничество с местната компания BAIC. Година по-късно Шафер преминава във Volkswagen AG, където отговаря за международното производство на моделите на групата, а от 2015-а е президент и управляващ директор на подразделението на Volkswagen Group в Южна Африка.

Нов ръководител има още една от компаниите във Volkswagen Group. Това е Audi, която привлече един от членовете на борда на директорите на BMW Group – Маркус Дюйсман. Той зае мястото на холандеца Брам Шот, който пък беше повишен и ще ръководи маркетинга на целия концерн.

Дюйсман, който отговаряше за снабдяването и връзките с доставчици в BMW, напусна поста през юли миналата година, но договорът му с баварския автопроизводител не му позволяваше през следващите 9 месеца да премине на работа в конкурентен производител.

От миналата година нов главен изпълнителен директор има и концернът Daimler, който вече се ръководи от Ола Калениус. Той замени пенсионирания Дитер Цетше, но наскоро остана без един от основните си помощници – Тобиас Мьоерс. Последният ръководеше спортното подразделение AMG, което разработва най-мощните и най-бързи модели на Mercedes-Benz, но вече е начело на Aston Martin.

Мьоерс заменя при англичаните Анди Палмър, който ръководеше британската компания през последните 6 години. Германецът е експерт по привличане на инвестиции и на него се дължат успехите на AMG през последните години. Назначението на Мьоерс ще засили връзките между Mercedes-Benz и Aston Martin. В момента британците използват за своите модели двигатели на германския производител, но сега вече ще имат достъп и до други технологии, особено върху такива, разработени от спортното подразделение AMG.

Ключови думи:

Ford, Jaguar, Renault, Skoda, Volkswagen, автомобили

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?