Медия без
политическа реклама

Еколози атакуваха електромобили на автосалона в Ню Йорк

Лъжа е, че те са екологични, защото производството им много замърсява природата, твърдят от Extinction Rebellion

02 Апр. 2024
Охранител на автосалона в Ню Йорк извежда един от еколозите, които атакуваха електрическия пикап на Ford.
Ютюб
Охранител на автосалона в Ню Йорк извежда един от еколозите, които атакуваха електрическия пикап на Ford.

Електрическите превозни средства са създадени уж за да подобрят глобалните климатични условия, но и те попаднаха на прицела на природозащитниците. Група протестиращи нахлу на автомобилното изложение в Ню Йорк и заля с автомобилно масло най-новия електрически пикап на Ford, скандирайки, че "електромобилите нямат място на мъртва планета".

Обект на атаката на активистите от организацията Extinction Rebellion стана пикапът Ford F-150 Lightning, модифициран за справяне с офроуд условия. Той току-що беше изкаран пред посетителите на изложението, когато пред него изникнаха един по един общо трима души, които го заляха с масло, като крещяха, че "няма място за електромобили на една мъртва планета".

Те обясняваха на висок глас, че не протестират срещу автомобилите като цяло, а срещу инфраструктурата, която не оставя никакъв друг избор на милиони хора, освен да си купуват коли и да ги използват.

Охранителите ги изведоха със сила, а извън залата еколозите бяха и арестувани от органите на реда. 

"Ние не протестираме срещу любителите на автомобили, а срещу зависимостта от автомобили. По-голямата част от вредните емисии, както по време на производство, така и по време на употреба на колите, не са причинени от хора, които искат да шофират, а от онези, които нямат друг избор освен да шофират", заяви Марк Греъм, един от участниците в акцията.

Групата твърди, че електромобилите не решават основните проблеми на транспортната индустрия и заменят едно разточително средство за транспорт с друго. Extinction Rebellion привежда и данни, според които производството на електромобили все още изисква огромни количества природни ресурси като стомана, чието производство е отговорно за 11% от глобалните емисии на CO2.

Факт е, че някои производители на автомобили инвестират в „зелена“ стомана, но напредъкът в това отношение е минимален. Еколозите твърдят още, че преминаването към електромобили няма да успее да се справи с извънредната климатична ситуация, пред която сме изправени.

"Електрическите превозни средства не решават истинския проблем с автомобилите - разточително голяма инфраструктура, ненужно сложна и ресурсоемка конструкция и енергийна неефективност, дори при електрически автомобили. В момента те са популярна инвестиция, само защото не нарушават статуквото", каза Майлс Грант, говорител на Extinction Rebellion.

Групата поиска дискусиите за подобряване на околната среда да включват по-малки, по-екологични превозни средства и обществен транспорт.

Любопитното е, че същата организация съвсем наскоро протестира против постановка на пиесата на Хенрик Ибсен "Враг на народа", поставена на "Бродуей". В нея се разказва за човек, който разкрива нелицеприятната истина и е наказан заради това.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата