Медия без
политическа реклама

Едноместен електромобил срещу задръстванията

Zigy изминава 160 км с едно зареждане и паркира практически навсякъде

21 Май 2024
Концепцията Zigy е вдъхновена от тесните и натоварени улици на Лондон
Mocellin
Концепцията Zigy е вдъхновена от тесните и натоварени улици на Лондон

Сътрудничеството между италианския дизайнер Андреа Мочелин и инженерно-консултантската компания Dexet Technologies, което през 2021 г. доведе до производството на автономната инвалидна количка Revolve, насочва вниманието си към проблема с градската мобилност. Преглеждайки статистически данни, според които в мнозинството SUV автомобили в града има по един човек, екипът е проектирал компактна едноместна електрическа кола.

Концепцията Zigy е вдъхновена от тесните и натоварени улици на Лондон и създателите я описват като „малко превозно средство с нулеви емисии, специално създадено за градско пътуване до и от работа“.

Електрическите микроавтомобили, разбира се, не са нещо ново, правят ги и големи производители. Но не са чак толкова много едноместните, с изключение на т.нар. веломобили. Проектът в момента е на етап на разработка на осъществимост, като Мочелин и екипът вече търсят индустриални партньори, които да пренесат концепцията в производството.

Засега Zigy се разработва за лична употреба или за даване под наем, макар че има вече и визия за бъдещи товарни версии за търговска употреба.

Размерите на мини електромобила са дължина 1,95 м, междуосие 1,59 м, ширина 1,10 м и височина 1,60 м. Дизайнерите са направили цифрови аеродинамични симулации и са постигнали коефициент на челно въздушно съпротивление (Cx) от около 0,35, който "е с 25% по-добър от този на конкурентите".

Zigy ще бъде изграден върху модулна термопластична композитна рамка, проектирана от Dexet, с рециклирани въглеродни влакна и естествени влакна. Теглото му ще е 353 кг. Диаметърът на завой е сравнително тесен - 7 м, което прави едноместния автомобил изключително маневрен в града, а компактните му размери трябва да направят паркирането лесно. Багажното пространство е 30 литра, което позволява пренасяне на покупки на път към дома.

Двигателят от 12 kW достига пикова мощност от 21 kW и произвежда максимален въртящ момент от 135 Nm. Максималната скорост на Zigy е 77 км/ч, а капацитетът на батерията му дава максимален пробег от 160 км с едно зареждане. Екипът анонсира, че в колата може да се монтира както класически кръгъл волан, така и мотоциклетен.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата