Quantcast

Медия без
политическа реклама

Задават се нови избори за кмет на Благоевград

ВАС отстрани Румен Томов от поста

16 Апр. 2020Обновена
БГНЕС

Нови избори за кмет се задават в Благоевград, след като Върховният административен съд (ВАС) обяви решението си за отстраняване от кметския пост на Румен Томов. Върховните магистрати всъщност потвърждават решението на Административния съд, с което бе разпоредено Общинска избирателна комисия да прекрати правомощията на Томов като кмет, а днешното решение е окончателно. Той спечели през миналата есен в оспорвана битка срещу кандидата на ГЕРБ Атанас Камбитов, който дотогава ръководеше града няколко мандата.

До решението за отстраняването му се стигна, след като  Камбитов (ГЕРБ), сезира институциите, че Томов не е прекратил регистрацията си като едноличен търговец, въпреки че е встъпил в длъжността, което пък е в нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Според чл. 41, ал.3 от закона в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемането на решението на общинския съвет, лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по ал. 1, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия, се посочва в мотивите на върховните съдии. Те посочват още, че "законовите предпоставки в нормата на чл. 41, ал.3 са кумулативни, а неизпълнението им води до предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на общината".

Нарушаването на изискването за предприемане на необходимите действия за прекратяване на дейността като ЕТ от страна на избрания за кмет на община Благоевград е достатъчно основание за прекратяване на мандата. Видно от доказателствата по делото избраният за кмет на община Благоевград е предприел действия по заличаване на ЕТ от търговския регистър и такова заличаване е настъпило, но действията за това са извън срока по чл. 41, ал.1 ЗМСМА, който започва да тече от 4.11.2019 г., се казва още в решението.

И СТРЕЛЧА БЕЗ КМЕТ

Преди два дни ВАС остави в сила решение на Административен съд - Пазарджик за предсрочното прекратяване на мандата на кмета на община Стрелча Стойно Чачов. Подобно на Томов и той не напуснал фирмата, в която участвал. ,

С решението си висшите магистрати отхвърлиха жалбата на Чачов срещу решение на Общинска избирателна комисия (ОИК) - Стрелча за предсрочно прекратяване на мандата му, което се случи през декември м. г. Тогава проверка по сигнал установи, че фирмата на Чачов -"Българска асоциация по белот", е регистрирана още през 2015 г. и все още не е заличена. В Търговския регистър е записано, че дружеството може да провежда спортни събития, както и други дейности, позволени от закона.

Въпреки че Чачов е бил собственик на фирмата и през първия си кметски мандат, тогава този факт е останал незабелязан.

 

Още по темата