Медия без
политическа реклама

Задава се актуализация на заплатите във външното ни министерство

Преди седмица служители на МВнР започнаха стачка заради ниското заплащане

БГНЕС

Сагата със стачката във външно министерство изглежда ще приключи скоро. Такава заявка даде служебният премиер Гълъб Донев от парламентарната трибуна. В началото на месеца служителите на МВнР обявиха, че ще бъдат на работните си места, но няма да извършват работните си задължения. Причаната е искането им за 100% увеличение на заплатите, тъй като от години министерството на външните работи изостава от средните нива на заплащане в администрацията. В момента възнагражденията са между 800 и 1000 лв.

"Поел съм личен ангажимент за това проблемите със заплащането в системата на министерството на външните работи да бъдат разрешени. Тези проблеми са трупани с години, не са били решавани, а задълбочавани. Действително има резерви, които биха могли да бъдат използвани за това заплатите да бъдат осъвременени", заяви службният премиер в отговор на въпрос от група депутати от ГЕРБ-СДС относно осигуряване на средства в бюджета на министерството. 

 "В министерство на финансите поради някакви причини има негативно отношение и към възнагражденията. Само че министерството на финансите, поради най-високите средни заплати в България, изсмуква експертния потенциал от другите министерства", заяви бившият външен министър от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева. И допълни, че половината от българската мисия в Ню Йорк е на прага на това да се върне у нас, "защото буквално не може да оцелява" и "попада под определението за хора за социална помощ".

Служебният премиер не обяви с колко ще бъдат увеличени заплатите на работещите в министерството, но каза, че ще бъде направен цялостен анализ на нормативната уредба по заплащането на труда в системата на МВнР, така че проблемите, които служителите поставят, да бъдат решени още този месец.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МВнР, заплащане, стачка

Още по темата