Медия без
политическа реклама

За всеобщо изумление МОСВ не откри замърсяване след гигантски пожар

24 Май 2022
Кадри от пожара
FB/МОСВ - БНТ
Кадри от пожара

"Няма превишаване на средночасовите норми за опазване на човешкото здраве след пожара край Пазарджик", съобщи днес Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Огънят лумна вчера следобед и бе загасен 12 часа по-късно с помощта на огнеборци от цялата област. Горя площадка за разфасоване на бракувани автомобили с многобройни рискови материали. Димът се виждаше на десетки километри разстояние, затова реакцията на МОСВ е изненадваща. Но обяснението за липсата на замърсяване според екоминистерството е, че духал силен вятър, а и димът се издигал на голяма височина.

Ето съобщението на МОСВ: "След подаден сигнал от РДПБЗН - Пазарджик за пожар на площадката на „Метал Комерс“ ООД, експерти от РИОСВ и Регионалната лаборатория – Пазарджик към ИАОС извършиха поредица измервания на моментните стойности на вредни вещества във въздуха, с газанализатор Gasmet DX 4040 в три точки по посока на разпространение на дима. Едновременно с това се следяха нивата на серен диоксид и азотен диоксид, измерени от пункта за постоянен мониторинг на въздуха в гр. Пазарджик. Анализът на резултатите от измерванията не показва достигане и превишаване на алармените прагове на горните замърсители. В голяма степен това се дължи на метеорологичните условия по време на пожара (скорост на вятъра от 10 до 20 км/ч), както и на голямата височината на издигане на дима и посоката му на разпространението". Следват пояснения с конкретните стойности:

Колкото до причината за пожара, предстои разследване. То трябва да установи дали се дължи на неволна искра от машина при работа, или на умишлен палеж.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

пожар, Пазарджик

Още по темата