Медия без
политическа реклама

За 2024 г. парите за МВнР са се увеличили с повече от 13 млн. лв.

Мария Габриел похвали НС за силния бюджет на министерството

Миналата година служители на министерството на външните работи започнаха стачка заради ниското заплащане.
Илияна Кирилова
Миналата година служители на министерството на външните работи започнаха стачка заради ниското заплащане.

За 2024 г. бюджетът на МВнР се е увеличил с повече от 13 млн. лв., заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на петъчния парламентарен контрол. Габриел отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев относно състоянието на министерството.

Габриел изтъкна добре свършената работа покрай модернизацията на ведомството и заяви, че заслуга за увеличаването на парите за МВнР има парламентът. ''В тази сума (13 млн. лв., бел. ред.) има над 8 млн., свързани с актуализация на наредбата за командировъчните. За външна политика има над 7 млн. Това означава силна подкрепа за българската общност зад граница – ако до сега е бил 1 млн., сега ще са 2 млн.'', заяви вицепремиерът.  И допълни, че за Шенген са отделени 2 млн. за мобилни станции за въвеждането на новите изисквания за лични документи. 5 млн. лв. пък ще са изравняване на левовите заплати в централното управление и задграничните представителства.

Мария Габриел изтъкна със задоволство и споразумението на МВнР с университетите в страната, така че да се привлекат повече млади хора. В момента тече конкурс за 15 нови стажант-аташета. 

Миналата година служители на министерството на външните работи започнаха стачка заради ниското заплащане. Това се случи по времето на служебния премиер Гълъб Донев, а искането на работещите в МВнР беше 100% увеличение на заплатите, тъй като към тогавашния момент възнагражденията бяха между 800 и 1000 лв. По информация на бившия външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева половината от българската мисия в Ню Йорк е била на прага на това да се върне у нас, "защото буквално не може да оцелява" и "попада под определението за хора за социална помощ". Тогава служебният министър заяви, че актуализация на заплатите ще има, но не спомена с колко.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МВнР, бюджет

Още по темата