facebook
twitter

България

Върнатите берачи отказват съдействие на инспекцията по труда

Работниците са успели да внесат жалба в Париж срещу отказа да бъдат допуснати в страната
Обновена
8 753
 БГНЕС архив

Всичките 73-ма български сезонни работници, които на 5 май не бяха допуснати да влязат във Франция, се завърнаха в София и обявиха, че са внесли жалба в Административен съд в Париж заради недопускането си във Франция. Това, всъщност, е сторила фирмата-посредник за наемането на работниците, съобщи БНР. У нас обаче повечето от върнатите работници отказват съдействие на инспекцията по труда.

Екип на инспекцията по труда беше на аерогара София в опит да събере сведения от върнатите от Франция лица за начина на изпращането им, съобщиха оттам. Повечето категорично са отказали съдействие. Едва седем лица са попълнили декларации със сведения и представили копия на трудови договори директно с френски работодатели. "Към настоящия момент не са предоставени и съответно не са установени данни за използване на фирма посредник или предприятие, осигуряващо временна работа. Проверката продължава. Събраните данни за местните работодатели, с които са сключени договорите, ще бъдат предоставени на френската инспекция за предприемане на действия по компетентност", обясниха от ГИТ.

Делото нв Парио все още не е разгледано, обяви консулът ни във френската столица Милена Узунова. Тя добави: "Делото няма как да се разглежда веднага, в рамките на днешния ден. Беше направена проверка от страна на френските гранични власти, които установиха, че делото няма да бъде разгледано днес, но тъй като това е процедура по тяхното обратно връщане в страната, а не е процедура по изгонване, тази процедура позволява хората да бъдат качени на борда на самолета без да се изчака развитието на делото".

От МВнР уточниха, че считано от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8 април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници. Позволява се на френските граждани и граждани на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Великобритания заедно със съпруг/съпруга и децата им да влязат във Франция, за да достигнат до дома си, ако имат разрешение за пребиваване.

Въпреки това всички 73-ма българи са имали подписани трудови договори за бране на ягоди. 

"Има образувано дело, след като ние се организирахме да защитим по някакъв начин нашите хора, които нямат никакво основание да са третирани по начина, по който са третирани 72 часа вече. Накарали са ги да подпишат едни договори-декларации, като са им казали, че това уж е било за квартира. Това е на френски. Никакъв преводач не са получили, никаква друга асистенция, било то от адвокат, юрист или каквото и да било. Те са подписали едни документи за прибиране в България, но хората не искат да се прибират в България", разказа Сунай Мехмед, който е представител на една от посредническите фирми, изпратили българите.

Групата е пристигнала на летище „Шарл де Гол“ в Париж на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма. Българските граждани имат, освен сключени договори, и адрес, на който е трябвало да бъдат настанени, но пък не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати. Според приетите ограничителни мерки в страната местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат във Франция постоянно местожителство, което изключва сезонните работници.

Заедно със същата група не са допуснати да влязат в страната и други шестима български граждани, чийто работодател се е свързал с посолството ни. Според него тези български граждани имат постоянни адреси във Франция и пребивават там от около 5-6 години.

Заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказаха да допуснат сънародниците ни на територията на Франция. По данни на френската гранична полиция те са били настанени в зала на летище „Шарл де Гол“, специално приспособена за такива случаи. Предоставяли са им храна 3 пъти на ден. На място имало и медицински служители, готови да окажат необходимото съдействие.МВнР се свърза с Министерството на труда и социалната политика и изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“, за да извършат проверка. 

44

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Центърът Помпиду отвори с „Кристо и Жан-Клод, Париж!“

02.07.2020

126
Огромни загуби подтикват Лувъра към демократизация

25.06.2020

347
Прокуратурата подхвана жени, преминали с Covid през летището

10.06.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2627 3

Коментари

Страници

Epikur

 

 

  А тази посредническа фирма у нас, не е ли престъпна? Тя е знаела, или е била длъжна да знае, че Франция е забранила достъп от 17 март. Излъгала е сезонните работници(може би цигани, но това не е съществено), взела им парите, качила ги на самолета и ...си измила ръцете. Къде е великия Гешев? Това малка измама ли е и  не е ли петно върху репутацията на държавата?

Epikur

 

  Всъщност, като помислих, малко се разколебах в категоричността си. Възможно е посредническата фирма да се е допитала до "специалистите" на Захариева във МВнР. А оттам да са им дали право за пребиваване във Франция!? Не знам, истината у нас трудно се намира, особено като се стигне до калинките във върха на държавата. Те обикновено са невинни, вината винаги е в другата страна.

Boris65

***

hamer

Пропусна Орешарски, Нинова и Радев. Колкото повече, толкова повече😆

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Душко, умрем си за  тоз старшински хумор. Дай нещо и за елмазите, черния хайвер и блондинките.

Дежурния

Само това оставаше, да започнат да връщат и от Франция българските андрешковци.

ловkия

Към момента заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказват да допуснат сънародниците ни на територията на Франция.

Каква тежка обстановка бе, Муктата каза, че немало такова нещо.

Колкото до режима за влизане във Франция, всеки с умения да се регистрира и лайква у фейса може да цъкне в мрежата и сам да провери.

Но виновна е Захариева, спор няма...

Теофил_Харизанов

А защо ГЕРБ не им е дал бележка с която да влязат във Франция?

lalluger

Е да ама ако не може да чете и пише човек? Макар че в Циганландия има такива и със шофьорски книжки, съответно с диплома поне за Основно (и гласоподаватели).  А тук виновна е И Захариева. Все пак беше и правосъден министър. 

Илиан Мавров156...

Май ще и купуваш риза- казва се Е катерина!

inventus

Дано поне пуснат тези шестимата които работят и живеят там!  Всеки час прекаран в общата зала повишава риска и те да заболеят.

Желязко Желев

       70 туй е вярното в заглавието!Български граждани-вероятно.Пристигнали от България с коя ер-компания?Да позная ли от раз? Ха сега да видим дали и фирмата посредник няма нещо общо?
        Може и да съм далеч от истина ,но защо ли подозираме едни хора и фирмички.

       И Баце наместо да си джитка с  джипка най-сетне да се заеме с туй за което му се плаща.Ако не знай някой пуяк или мисирка да му подскаже.

      Денят на благодарноста е далеч но неумолимо ще настъпи.Дали ще се  намери милостив папа?

Name Is Maximus
снимка на Name Is Maximus

70 броя житани използвани от други такива излъгани от мангали.

Domi

75 маври от Бангладеш...."български граждани".....

Neymar

До Посолството ни в Париж - стига сте се занимавали с глупостите на джипситата и да харчите народна пара. Да се оправят с който ги е поканил! Егати българските граждани, то да те е срам да кажеш, че си българин от български граждани като тях. 

anarhia

 Български граждани бедстват на френско летище.

 Бойко, вдигай Спартана и набий чемберите на Макрон!

Деянов
снимка на Деянов

За по-сигурно да вдигне някой от "новозакупените" Ф-16 блок 336,вход "Б"...

usmivko

МВнР припомня, че считано от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани,

Толкова ли е трудно на журналистите да проследят лъжите на Борисов и Захариева?

Полетите до Париж са на всеки два дни, имаше на 30.04  на 03.05, 05.04 и днес 07.05 изпълнени от националния превозвач "България еър"

https://www.flightradar24.com/data/flights/fb431

Johnny2965

Два месеца списващите новини не се научиха, че има съществена разлика между понятията „епидемичен” и „епидемиологичен”. И тя е толкова голяма, колкото между „вирусен” и „вирусологичен”! Да сте чули за израз от типа „вирусологична инфекция”?

ловkия

Толкова ли е трудно на журналистите да проследят лъжите на Борисов и Захариева?

Полетите до Париж са на всеки два дни, имаше на 30.04  на 03.05, 05.04 и днес 07.05 изпълнени от националния превозвач "България еър"

Толкова ли е трудно да се разбере, че полети до Париж не означава автоматично влизане на пътниците във Франция?

И че с тези полети не летят само сезонни работници от България?

Явно е трудно...

dembik

Хич да не ми са връщат!

usmivko

Толкова ли е трудно да се разбере, че полети до Париж не означава автоматично влизане на пътниците във Франция?

И че с тези полети не летят само сезонни работници от България?

Явно е трудно...

 

В условията на карантина 230 00 българи си летят по света, от тях 26 000 на екскурзия и 312 000 чужденци посещават България като 31 000 на почивка и екскурзия. Това е карантина според ловките калининки завършили школата за гербелинки.

https://www.youtube.com/watch?v=aHrqkGCUujs

ловkия

Летят си, я.

Но само в обширните глави на разни 🐑

ССмокар

Не мога да разбера "слънцето" мехмед ли ни изработва или службите спят?

Ако е първото-кофти, ако е второто-?

PlaNed
снимка на PlaNed

И как така са подписали документи, за които твърдят, че не знаят какво съдържат, след като два дни от МВнР ни обясняват:

Екипът на посолството ни в Париж е оказал пълно съдействие на съгражданите ни, които не бяха допуснати на територията на Франция заради ограничителните мерки в страната

 

nebenebe

Да. Тъпо, отвсякъде погледнато. Като наплива на мигрантите. А за всичко има начин.

Мицо

Е, аз ли да ходя да бера ягоди у Франция...

АлСал

А толкова ли е трудно МВнР да инструктира кпп-тата на летищата какви са условията в страната за която се лети?

Когато се пътува до задокеанска държава, която иска виза или гражданство (примерно Австралия), то още в София ти искат паспорт или виза и ако не ги представиш не те пускат на самолета. В нормални условия летиш до Франция с лична карта, ама сега можеха да се понапънат и да спрат навитаците още тук.

Иначе -да. Едни хора взимат пари за билетите, други за посредничество... бизнеса върви.

ловkия

Наглото турче Сунай се прави на ощипано - като пращаш хора на работа в чужбина, е редно да проучиш какъв е редът за влизане в страна, която на всичкото отгоре е в извънредно положение и още преди седмици учтиво е предоставила на целия останал свят условията, по който може са стане влизането на територията ѝ.

ловkия

А сега залъгва балъците, че може да осъди френската държава, защото им взел парите в аванс.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×