Медия без
политическа реклама

Върховните съдии тепърва ще мислят да издигнат ли кандидат за свой шеф

Илияна Димитрова

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри днес процедурата по избор на следващия председател на Върховния касационен съд. 7-годишният мандат на Лозан Панов на поста изтича на 10 февруари догодина. Ако бъде спазена хронограмата на ВСС, приемникът му ще бъде избран на 14 януари. За да има избор, "за" трябва да гласуват 17 от 25-членния ВСС. (В момента той е с 22-ма членове, но в средата на октомври съдиите трябва да изберат двама свои представителите. Квотата на парламента ще остане непълна.) Последната дума е на президента, който подписва указ за назначението и има право веднъж да наложи вето.

Номинации могат да се правят в следващите 4 заседания на пленума - на 7, 14, 21 и 28 октомври. Право да издигат кандидатури имат не по-малко от трима от членовете на съдийската колегия на ВСС, министърът на правосъдието, както и пленумът на Върховния касационен съд. Така в идеалния случай може да има и 4 номинации. Служебният министър Янаки Стоилов вече обяви, че няма да се възползва от правото си, освен ако не се появи достоен кандидат, когото няма кой друг да издигне.

Днес заседава и пленумът на ВКС, който би могъл да изиграе ключова роля в предстоящия избор. По време на заседанието обаче единствено е обсъдена хронограмата на процедурата. Това беше и в обявения дневен ред за заседанието, свикано от Панов. Не е коментирано дали съдиите ще участват в процедурата със своя номинация. "Сега" научи, че Панов се е обърнал към колегите си, че е добре пленумът да издигне кандидатура. Магистрати коментираха още, че сред върховните съдии витаят такива настроения, но те са много уморени и обезкуражени от дългогодишната практика решението кой да е председател на съда да политическо.

Още по темата