Quantcast
ВСС праща на Кьовеши петима прокурори и спецсъдия за еврообвинители | СЕГА
facebook
twitter

България

ВСС праща на Кьовеши петима прокурори и спецсъдия за еврообвинители

1 040
 Скрийншот

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излъчи шестима магистрати, които да бъдат европейски делегирани прокурори в България. Петима от тях са прокурори, а един е съдия в спецсъда. Последната дума за одобрението им ще има европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. 

Това е второ процедура по излъчване на делегирани прокурори. България има право на 10 такива магистрати и прокурорската колегия веднъж вече излъчи 10 души през февруари. Кьовеши обаче отхвърли шестима с обяснението, че не покриват критериите да заемат длъжността. Така съветът, макар и с нежелание и след личното посещение на Кьовеши в България, бе принуден да открие нова процедура по избор, за да попълни квотата на страната.

Днес колегията трябваше да избере шестима сред 19 претенденти и го направи с голяма точност - само шестима събраха положителен вот. Така се случи и при първата процедура през февруари.

Този път в заседанието на колегията не участва главният прокурор Иван Гешев, тъй като е в парламентарната правна комисия, която в момента се занимава със закриването на спецправосъдието и с преместването на Бюрото по защита от управлението на Гешев към Министерството на правосъдието. Затова в гласуването участваха 8 членове на колегията.

Със 7 гласа "за" те избраха Виктор Тарчев и Станислав Стойков, които са прокурори в Софийската градска прокуратура и зам.-окръжния прокурор на Кюстендил Ивайло Илиев. С 6 гласа бяха излъчени зам.-окръжният прокурор на Перник Анита Джамалова, Анна Алексова от Софийската градска прокуратура и спецсъдията Елена Попова. Попова има 9-годишен опит като районен прокурор в София. 

Преди гласуването някои от членовете на колегията обясниха как биха гласували и за съдиите и следователите от кандидатите, но Кьовеши е дала да се разбере, че държи на прокурорския опит.

 

Още

Прокуратурата разследва автора на снимките на Гешев с Pi ar Sevi Boiko
Задържан на протест срещу Гешев е оправдан от съда

19.10.2021

1970
Делото "КТБ" скоро няма да кацне на Луната