facebook
twitter

България

Версиите за рокадата в "ЛУКойл" - от разместване на пазара до вътрешно разследване

4944
БГНЕС
Валентин Златев напусна наскоро и председателското място на Общото събрание на Българската петролна и газова асоциация.

Няколко версии обясняват новината, че след 20 години Валентин Златев вече не е генерален директор на "ЛУКойл България". Рокадата в дружеството бе съобщена първо от "Медиапул" в петък, а след това - потвърдена и от самата фирма. От "ЛУКойл" обявиха, че Златев става председател на контролния съвет на дружеството, а оперативното ръководство на "ЛУКойл България" се поема от Булат Субаев, досегашен генерален директор на подразделенията на "ЛУКойл" в Белгия, Холандия и Люксембург.

Смяната на Златев със Субаев се обяснява официално с планова ротация на ръководни кадри в системата на публичното акционерно дружество. "Заедно със зам.-председателския пост в надзорния съвет на "ЛУКойл Нефтохим Бургас", на новата си, по-висока позиция Златев ще координира цялостната дейност на двете дружества от групата "ЛУКойл" и ще осъществява контролни функции над работата им, свързана с мястото им в социално-икономическия живот на страната", пише в официалното съобщение. Реакциите обаче масово бяха, че новата длъжност на Златев е периферна. Досега този пост е заеман от публично неизвестния Алексей Ламбин.

Според "Медиапул" и "Биволъ" рокадата е следствие от вътрешна проверка, разпоредена след разследване на "Биволъ" за имотни схеми, при които земя се купува евтино и веднага след това се продава на няколко пъти по-високи цени на "ЛУКойл" за строеж на бензиностанции. "Капитал" припомня и конфликтите в сектора около новия закон за горивата, засилването на друг голям играч на пазара - "Инса ойл", цитира и предположения, че причините могат да се търсят в предстоящи големи промени за компанията на руска територия.

  Ключови думи:

  валентин златев, ЛУКойл
  Все още няма коментари

  Още

  Регистрацията на малките бензиностанции се отложи за догодина

  10.10.2019

  МИЛА КИСЬОВА

  228
  Сашо Везенков повече няма да управлява спорта в "ЛУКойл"

  07.10.2019

  73
  Спорният закон за горивата ще бъде пренаписан

  18.01.2019

  ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

  520 1

  Влез или се регистрирай за да коментираш

  ×