Медия без
политическа реклама

Управляващите дариха съдебните инспектори с кариерни привилегии

28 Март 2019ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова
Само ден след като правната комисия не прие поправката с кариерните бонуси, Емил Димитров-Ревизоро (на снимката) и Данаил Кирилов от ГЕРБ я прокараха в пленарната зала.

Когато приключат мандатите си, главният инспектор и неговите подчинени в инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще имат шанс за кариерен бонус. По преценка на съответната колегия те ще могат да се върнат на пост в съдебната йерархия, по-висок от този, който са напуснали, когато са се присъединили към контролния орган. Инспекторите ще се ползват от привилегията дори и ако са подали предсрочно оставка. Избраните на тяхно място пък ще започват нов, собствен мандат, а няма да довършват мандатите на предшествениците си.

Това решиха депутатите вчера с поправки в Закона за съдебната власт (ЗСВ), приети окончателно на второ четене. Изненада беше подкрепата, която получи в пленарната зала предложението за кариерните бонуси, внесено от Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Емил Димитров - Ревизоро („Обединени патриоти”), тъй като парламентарната правна комисия го отхвърли едва ден по-рано.

Моментът, в който се приеха законовите промени, предизвика съмнения за предстоящи рокади по върховете на съдебната власт. Христо Иванов - бивш правосъден министър и настоящ лидер на партия „Да, България”, обвърза поправките с приключващия в края на годината мандат на главния прокурор Сотир Цацаров. Според Иванов целта е Цацаров да заеме мястото на настоящия главен инспектор Теодора Точкова и да изкара собствен петгодишен мандат, а не да довършва нейния. Така управляващите щели да си подсигурят благоразположението на Цацаров, което им е необходимо на фона на имотните скандали, смята Христо Иванов.

Теодора Точкова пък би била облагодетелствана от другата промяна в закона, подсигуряваща на бившите инспектори тласък в кариерата, включително ако се оттеглят предсрочно от постовете си. Мандатът на Точкова изтича през 2020 г. Ако хипотезата на Иванов е вярна, тогава тя би могла да напусне още тази година и да се върне в йерархията на съдебната система на длъжност, „с една степен по-висока от заеманата преди избора”, както пише в поправката на закона.

Тази промяна беше подложена на тежки критики от съдиите с мотива, че така се заобикаля конкурсното начало и се създава почва за скандали, тъй като няма ясни критерии, по които ВСС ще преценява кой инспектор да бъде повишен и кой не.

Вчера Данаил Кирилов защити новата привилегия на съдебните инспектори като „справедливо решение”. „През времето, в което са упражнявали тази работа, те губят възможността да се развиват в професионалната си йерархия. Ето защо не е справедливо това време да остане неотчетено с оглед на тяхното кариерно развитие”, посочи шефът на парламентарната правна комисия. Другият му аргумент беше, че подобна мярка е необходима, тъй като работата на инспекторите им налагала да проверяват по-високопоставени от тях магистрати, които в бъдеще могат да им станат началници.

 

Още по темата