Quantcast
Съдът отне 2.5 млн. лева от избягалите братя Галеви | СЕГА
facebook
twitter

България

Съдът отне 2.5 млн. лева от избягалите братя Галеви

509
 Снимка: Архив

Да бъде отнето имущество в общ размер на 2 474 582 лв. от Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, реши днес Окръжният съд в Кюстендил. По делото е установено, че дупнишките мафиоти са притежавали коли, дружествени дялове, недвижима собственост и парични влогове без да е налице законен източник на средства за придобиването им. Съдебното решение подлежи на обжалване.

Съдебният състав е приел, че въз основа на доказателствата може да предположи връзка между престъпната дейност на проверяваните лица и тяхното имущество. Същите са осъдени за тежки умишлени престъпления - Галев като ръководител, а Христов като участник в организирана престъпна група, която е била въоръжена и е изнудвала, с цел имотна облага. Доходите на двамата са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони.

Съдът е отнел в полза на държавата имоти и сгради в село Ресилово, община Сапарева баня. Според магистратите сделките за построяването на сградите и прехвърлена собственост върху имотите са абсолютно симулативни. По делото не е установено съпругите на осъдените бизнесмени да имат собствен принос в придобиването на посоченото имущество. 

Отхвърлено е искането обаче за отнемане в полза на държавата на сумите от банковите сметки в по-голямата им част, като съдът е приел, че парите не са били налични по тези сметки към момента на внасяне на мотивираното искане от КПКОНПИ. Не са отнети и оръжията на т.нар. братя Галеви, защото те са били отчуждени. Съдът е отхвърлил искането за отнемане на леки автомобили от офшорно дружество, за което КПКОНПИ твърдяла, че е контролирано от осъдените, с мотив, че правата и задълженията са възникнали за дружеството, а не за клона на чуждестранното юридическо лице, на който проверяваните лица са били управители. Комисията в крайна сметка не е доказала, че дружеството е било контролирано от Пламен Галев и Ангел Христов.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ,

че дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов бяха осъдени през 2012 г. Върховния касационен съд на 5 и 4 г. затвор за рекет и изнудване. Преди обаче да бъдат открити, за да приведат в изпълнение присъдите им, двамата успяха да избягат. Към момента те са обявени за международно издирване.

Още

Съдът недоумява защо Миню Стайков се отказа от иск срещу прокуратурата

02.12.2021

6183
Гърция налага глоба от 100 евро месечно за неваксинирани над 60 години

30.11.2021

Обновена

8242
Отказ за адресна регистрация може да се обжалва в съда