Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът отне 2.5 млн. лева от избягалите братя Галеви

08 Март 2021
Снимка: Архив

Да бъде отнето имущество в общ размер на 2 474 582 лв. от Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, реши днес Окръжният съд в Кюстендил. По делото е установено, че дупнишките мафиоти са притежавали коли, дружествени дялове, недвижима собственост и парични влогове без да е налице законен източник на средства за придобиването им. Съдебното решение подлежи на обжалване.

Съдебният състав е приел, че въз основа на доказателствата може да предположи връзка между престъпната дейност на проверяваните лица и тяхното имущество. Същите са осъдени за тежки умишлени престъпления - Галев като ръководител, а Христов като участник в организирана престъпна група, която е била въоръжена и е изнудвала, с цел имотна облага. Доходите на двамата са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони.

Съдът е отнел в полза на държавата имоти и сгради в село Ресилово, община Сапарева баня. Според магистратите сделките за построяването на сградите и прехвърлена собственост върху имотите са абсолютно симулативни. По делото не е установено съпругите на осъдените бизнесмени да имат собствен принос в придобиването на посоченото имущество. 

Отхвърлено е искането обаче за отнемане в полза на държавата на сумите от банковите сметки в по-голямата им част, като съдът е приел, че парите не са били налични по тези сметки към момента на внасяне на мотивираното искане от КПКОНПИ. Не са отнети и оръжията на т.нар. братя Галеви, защото те са били отчуждени. Съдът е отхвърлил искането за отнемане на леки автомобили от офшорно дружество, за което КПКОНПИ твърдяла, че е контролирано от осъдените, с мотив, че правата и задълженията са възникнали за дружеството, а не за клона на чуждестранното юридическо лице, на който проверяваните лица са били управители. Комисията в крайна сметка не е доказала, че дружеството е било контролирано от Пламен Галев и Ангел Христов.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ,

че дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов бяха осъдени през 2012 г. Върховния касационен съд на 5 и 4 г. затвор за рекет и изнудване. Преди обаче да бъдат открити, за да приведат в изпълнение присъдите им, двамата успяха да избягат. Към момента те са обявени за международно издирване.

Още по темата