Quantcast

Медия без
политическа реклама

Според ГЕРБ зеленият билет е прочистил софийския отровен въздух

Проверките на общината - много, нарушителите - малко

БГНЕС

ГЕРБ се впусна в защита на Столичната община по темата за мръсния въздух, който от почивните дни задушава София. Лорита Радева, която оглавява общинската екокомисия, похвали взетите мерки - зеления билет, буферните паркинги, проверките за горене на отпадъци. По думите й няколко от измерващите станции вече регистрирали намаляване на замърсяването. Намаляването на стойностите на фините прахови частици обаче започна още преди общината да отпусне целодневно пътуване с градския транспорт срещу 1 лев. При това по времето, когато това се случи, официалната прогноза беше за чист въздух. Не е ясно и защо, след като зеленият билет работи толкова добре, той се пуска едва за първи път този сезон. Опасното замърсяване е факт още от събота.

От съобщенията на общината освен това излиза, че въпреки многото проверки не са открити много нарушители. Във вторник екипи на Столичния инспекторат извършиха проверки на 30 автосервизa и пунктове за вторични суровини, на които са съставени предписания. Най-много от проверените обекти са в районите "Искър" и "Връбница". Изобщо не е ясно дали освен предписания са налагани и глоби, нито пък дали, ако някой е бил санкциониран, глобата му е събрана. Няма информация и за последващ контрол дали горенето не е възобновено.

Зеленият билет също не мина без проблеми. Много хора се оплакаха, че водачите в градския транспорт не са имали от тях. Въпреки това от общината отчетоха рекордни продажби. Трафикът в столицата обаче беше обичайно тежък, а част от пътниците изобщо не разбраха за пускането на зеления билет, което бе обявено късно в понеделник. До 12.30 ч. във вторник от Центъра за градска мобилност отчетоха около 40 000 продадени евтини билети. Обикновено за цял ден се продавали около 37 000 билета от по 1.60 лв.

Двудневната официална прогноза на общината е, че въздухът ще бъде чист. В понеделник концентрациите на прахови частици в София са били между 4 и 5 пъти над нормата, сочат официалните данни. Мрежата от датчици на AirSofia.info, поддържана от граждани, обаче показваше повишение от десетки пъти. Във вторник замърсяването на въздуха продължи. Данните, публикувани на сайта на общината, показват часови превишения между 2 и 4 пъти над нормата, въпреки че прогнозата е замърсяването да е в норма с изключение на станцията в "Дружба".

"По препоръка на пулмолозите призоваваме хора с хронични респираторни и сърдечносъдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито", съобщиха от общината. В списъка с препоръки е и носенето на плътен шал при излизане навън. Шофьорите са призовани да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение.

 

ЗАМАЗВАНЕ

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков отчете, че партията внесла редица законодателни предложения по въпроса – за въвеждане на екокомпонента в данъка на автомобилите и за по-високи стандарти на твърдите горива и брикетите.

Ключови думи:

София, въздух, замърсяване

Още по темата