Медия без
политическа реклама

Софиянци дишат опасно количество азотен диоксид

19 Ноем. 2019

Към запрашаването на София трафикът прибавя и опасни нива на азотен диоксид, показват измервания на мрежата от доброволци AirBG.Info, които изследват този замърсител от юни. „За октомври в центъра на София са отчетени средни нива от 70-80 мкг/куб.м. Това е два пъти над допустимите стойности, т.е. хората дишат два пъти повече от отровата азотен диоксид“, съобщиха от организацията вчера. Азотният диоксид води до редица хронични заболявания като белодробна болест, астма, бронхит. Законодателството на ЕС и България определя пределно допустима средна годишна концентрация от 40 мкг/куб.м.

“Данните са силно притеснителни, защото са значително по-лоши от тези, които измерихме преди месец. Тенденцията е еднозначна - колкото повече трафик има в града, толкова повече е отровата във въздуха. Не се разхождайте и не спортувайте в близост до автомобилния трафик, дори да сте в градина или парк. Избягвайте местата, където има задръствания – там има много от опасния газ", призова координаторът на проекта Стефан Димитров пред БГНЕС. За съжаление обаче в София цялата организация на движението е направена във вреда на хората - повечето спирки на градския транспорт например са точно на местата с най-голямо струпване на коли с работещи двигатели, а изцяло пешеходните зони са изключително недостатъчни за една столица. София е далеч и от съвременните разбирания за градска среда, според които трафикът трябва да се прехвърли под земята, за да се освободи градът за хората.

Преди месец AirBG.Info обяви данните за концентрацията на азотен диоксид в София от юни до септември. Тогава повече от половината станции показаха резултати в норма. От септември насам обаче се наблюдава тенденция на покачване на концентрацията. Доброволците на AirBG.Info поставят дифузионни тръби на 30 различни места в столицата. На всеки 30 дни те се сменят и се изпращат в специализирана лаборатория в Швейцария, която потвърждава данните. 

КОНТЕКСТ

По данни на Световната здравна организация в Европа 75 000 души умират преждевременно заради азотен диоксид всяка година, а броят на случаите на преждевременната смърт, причинена от замърсяване на въздуха, приближава половин милион души. През октомври доклад на европейската агенция по околната среда постанови, че България е сред 7-те страни в ЕС с най-лошо качество на въздуха. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата