Медия без
политическа реклама

София забрани безплатния служебен абонамент в центъра

Гласуваните промени няма да решат проблемите с паркирането в този режим, опонира опозицията

28 Окт. 2021
От 1 декември тези табели в центъра на София би трябвало значително да намалеят.
Илияна Кирилова
От 1 декември тези табели в центъра на София би трябвало значително да намалеят.

С гласовете на управляващото мнозинство – групите на ГЕРБ-СДС и на ВМРО-„Атака“, Столичният общински съвет реши да премахне безплатните места за паркиране в режим „Служебен абонамент“ за всички държавни органи и на организации, "създадени със закон, решение на Министерски съвет или на Народното събрание, на държавни и общински културни  и научни институции“. Предложенията бяха подкрепени и от представителя на "Спаси София" Борис Бонев, който в други случаи най-често е против докладите на ГЕРБ. Така на практика Столична община забрани всички безплатни паркоместа за държавни и общински структури, които би трябвало да изчезнат напълно до 1 декември т.г. Друга част от гласуваните промени пък засягат мащабно разширение на синята и зелената зона за платено паркиране в София, за което "Сега" нееднократно писа

Пак на днешното си заседание СОС гласува отново от 1 декември да се редуцират до 5 броя платените места „Служебен абономент“, които държавни и общински органи, както и юридически и физически лица могат да заявяват на един и същ административен адрес. Това ще засегне паркирането пред банки, търговски вериги и др. Изчисленията са, че след премахването на безплатния и ограничаването на платения „Служебен абонамент“ около 430 паркоместа в центъра ще бъдат прибавени към синята и зелената зона за платено паркиране. „В централните градски части на София са съсредоточени административни сгради, финансови институции, големи търговски обекти и заведения. От една страна причината за тяхната натовареност е правото за безплатно паркиране на ППС на държавни органи и организации и др. по улици, булеварди, площади и паркинги – общинска собственост, а от друга – от липсата на наложени ограничения при паркиране на места с въведен режим на платено паркиране „Служебен абонамент“, се казва в мотивите за взимането на двете решения.

Към описаните промени СОС реши още да бъде създаден удължен „Служебен абонамент, който да функционира от 19,30 ч. до 22,30 ч., както и разширен „Служебен абонамент с действие в събота и неделя от 8.30 до 19.30 ч. Ще има и нов вариант за платен „Служебен абонамент пред хотелите и заведенията, който ще е с различно работно време. То ще е удължено до 23 ч. вечер, вместо до 19.30 ч. За тези обекти се предлага и „Служебен абонамент, който да важи за събота и неделя. Той пак ще включва до 5 паркоместа на един адрес, като цената му ще е 1/3 от тази в работните дни.

Реорганизацията на правилата за „Служебен абонамент“ не беше подкрепена от групите на „Демократична България“ и на БСП в СОС. Десните коментираха, че ограничаването на платения „Служебен абонамент“ до 5 паркоместа е недостатъчно, тъй като на много административни адреси са регистрирани по няколко юридически лица. Според "Демократична България" това отново ще доведе до дълги върволици от запазени места за паркиране в центъра на София. "Предложените промени няма да сработят и няма да доведат до реално намаление на паркирането в режим "Платен абонамент" в центъра на града", коментира кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. От БСП се аргументираха, че ГЕРБ все повече превръщат столицата в един голям платен паркинг, без да строят обществени паркинги, които могат да се ползват от гражданите, и без да подобряват публичната инфраструктура в града.

СОС реши още в пешеходни части от центъра на София, както и в районите със синя и зелена, да се обособят паркоместа за товаро-разтоварни дейности. В зоните с ограничен режим за движение на МПС тези паркоместа ще се ползват до 30 минути. Паркирането за товаро-разтоварни дейности ще е безплатно за живеещите в съответния район, които ще могат да се ползват от него два пъти дневно. Хората от този район ще трябва да заявяват изрично при заплащането на годишния си винетен стикер, че желаят да се възползват от услугата. За хора, които извършват бизнес в същата зона, паркирането за товаро-разтоварни дейности ще се заплаща.

 

Още промени

От 1 декември влиза в сила разширението на синята зона, както и включването на нови части от кварталите към зелената зона. Освен това от тази дата нараства и времетраенето на синята зона– вместо до 19.30 ч. тя вече ще продължава до 20 ч. Към синята зона ще бъдат приобщени улиците между бул. „Дондуков“ и „Сливница“ и бул. „Данаил Николаев“, между „Тодор Александров“ и „Сливница“, между бул „Христо Ботев“ и „Скобелев“ и „Опълченска“, както и всички улици между бул. "Васил Левски" и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Синя зона стават и пространството между бул. „Пенчо Славейков“ и бул. „Скобелев“. Към синята зона се прибавя и територията на сегашната подзона 11, към която спадат карето улици между „Граф Игнатиев“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и улица „Гурко“. Изчисленията на Столична община са, че разширението на синята зона ще увеличи приходите на Центъра за градска мобилност с около 6 милиона лева. 

След разширението местата за платено паркиране в синя зона в София ще се увеличат от от 5000 на 13 000.  Тези от зелената зона пък ще намалеят от 28 000 до 21 000 места, тъй като досега горестоменатите улици и булеварди бяха част от зелената зона. Жителите на засегнатите райони, които вече са платили годишни винетни стикери за паркиране в зелена зона, няма да бъдат карани да доплащат заради включването на техните улици в синята. 

След разширението на местата за паркиране в синята зона тези в зелената зона ще намалеят с над 7000, въпреки че към нея се предвижда да се включи още един квартал на столицата - ж.к. „Зона Б-19“ - до бул."Константин Величков" и кръстовището с бул. "Иван Гешов", където ще се разкрият нови 550 места за платено паркиране.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата