Quantcast

Медия без
политическа реклама

София пусна 14 нови трамвая с климатик и платформа за колички

През лятото трябва да бъдат доставени още 15 мотриси, а общата цена е 100 млн. лв.

14 Март 2023
БГНЕС
Йорданка Фандъкова се запътва да се качи в първия от новите трамваи

От днес в София се движат първите 14 от закупените общо 29 нови трамвайни мотриси с нисък под. Те ще обслужват линии №4, 5 и 18, съобщи на церемонията кметът Йорданка Фандъкова.

Мотрисите са климатизирани, имат с платформа за детски и инвалидни колички, монтирани са им стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Трамваите са снабдени с високоефективна отоплителна система и две отделни климатични системи – за охлаждане на пътническия салон и на кабината на водача.

Цената на всичките 29 мотриси е 100 млн. лв., като средствата са изцяло по оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", осъществявана с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз. Останалите 15 трамвая трябва да бъдат доставени на София през лятото и до есента всички 29 ще бъдат в движение, обеща Фандъкова.

На церемонията бяха още служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова. Представител на Еврокомисията бе Агнес Монфре, ръководител на отдел "България, Хърватия и Словения" в Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ на ЕК.

Според Фандъкова с 29-те нископодови трамваи и доставените преди това в София ще има общо 67 нови мотриси, което е над половината от движещите се по линиите на столицата. Тя добави, че новата придобивка е част от "истинска промяна на градския транспорт", заедно с метрото и електрическите автобуси, които са 120 броя.

"Смятам, че се нуждаем от все повече такива инвестиции. Всички граждани печелят от реализирането на тези проекти", заяви вицепремиерат Пеканов.

Ключови думи:

трамваи

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?