Медия без
политическа реклама

София иска ателиетата да отпаднат от проектирането на сгради

Общината ще настоява и за забрана за продажба на самостоятелни обекти в апарт хотели и общежития

14 Ноем. 2019ТАНЯ ПЕТРОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Столичната община внесе в регионалното министерство пакет от предложения за законодателни промени в Закона за устройство на територията, които да ограничат заобикалянето на нормативите за осигуряване на паркоместа и други правила. Общината настоява ателието като вид обект занапред да отпадне изцяло при проектирането на сгради, защото масово се използва за прикриване на жилищни площи като нежилищни. За жилищата, маскирани като ателиета, дълго време нямаше изискване за осигуряване на 1 паркомясто. София настоява и за забрана в апартамент хотелите и в общежитията да се обособяват и продават самостоятелни обекти, обявиха кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков.

Възможността за изграждане на ателиета в жилищни сгради в момента масово се използва като вратичка за заобикаляне на нормативите за осигуряване на паркоместа, както и за прескачането на други законови изисквания като например наличие на мазе, достатъчно светла височина на жилищните помещения, размер на прозорците и др. Така апартаментите масово се маскират като ателиета с цел избягване на ограниченията въпреки неудобствата и проблемите, които това създава на собствениците. Те нямат право на адресна регистрация в съответния имот и могат да имат последващи проблеми със записването на деца на градина и училище. Собствениците на ателиета не могат да ползват данъчни отстъпки за имотен данък, плащат тока по тарифи за промишлен ток, ателиетата не могат да бъдат семейна собственост и други особености.

Считаме, че този вид обект трябва да отпадне занапред при проектирането като анахронизъм, коментира Здравко Здравков. Според него няма да има проблем с вече изградените и закупени ателиета, които и занапред ще се препродават, защото промените щели да важат в бъдеще. По сходни причини общината настоява да бъде въведена забрана за обособяване на самостоятелни обекти в апартхотели и общежития. "Ако искат да продават жилища, да строят жилища", аргументира се кметът Йорданка Фандъкова. И при тези "маскировки" на собствеността възникват проблеми с паркоместа и начина на ползване на обектите. Общината ще настоява изрично за общежитията да се въведе норматив от минимум 1 място на три стаи, като можело да се мисли и за завишаването му.

ПАРКИРАНЕ

Да се въведе и общ минимален размер на едно паркомясто, защото в момента на хартия се проектират минипаркоместа за миниатюрни автомобили, а после се оказва, че такива няма и собствениците спират по улиците, искат още от общината. Оттам предлагат да се създаде и регистър на системите за паркиране, които позволяват паркиране на повече от едно ниво, защото в момента се злоупотребявало и системите се демонтирали и премествали на друг обект след пускане на сградата в експлоатация. Някои от системите не са удобни за ползване, защото изискват водачът да има ключ от чужд автомобил, който първо да премести, обясни Здравко Здравков.

АРШИН
Активността по тази тема идва с голямо закъснение на фона на незнаен брой издадени разрешения за строеж за сгради с прикрити като ателиета жилища. Една от най-емблематичните такива сгради е замразеният към момента небостъргач "Златен век" в столичния кв. "Лозенец". Всички обекти в небостъргача се предлагат за продажба като ателиета. Това е станало възможно благодарение на одобрено от главния архитект Здравко Здравков изменение в инвестиционния проект, с което всичките жилищни площи са променени на ателиета - общо 105 на брой. В одобреното от Здравков изменение на инвестиционния проект все пак се твърди, че за всяко от ателиетата е осигурено по едно паркомясто, какъвто е нормативът за жилищата. МРРБ имало указание изискването за 1 паркомясто да се прилага и за ателие.

Още по темата