Медия без
политическа реклама

София е по-близо до референдум за горенето на боклук

Илияна Кирилова
Инсталацията за изгаряне на отпадъци ще бъде изградена на територията на ТЕЦ "София".

Управляващото мнозинство в Столичният общински съвет - групите ГЕРБ-СДС и ВМРО и "Атака", вероятно ще бъде принудено да разгледа искането за провеждането на местен референдум дали на територията на ТЕЦ "София" да се строи инсинератор за изгаряне на RDF (твърди) отпадъци. Опозицията в лицето на коалицията "Демократична България" е успяла да събере необходимите 13 подписа на общински съветници (1/5 от всички 61 членове на СОС) за включването на точката в някоя от следващите сесии на столичния парламент, съобщиха от "Демократична България" във "Фейсбук". Решаващият 13-ти подпис, тъй като съветниците от дясната коалиция са 12, е дошъл от независимият представител на гражданската организация "Спаси София" Борис Бонев, става ясно от съобщението. Въпросът, на който се предлага софиянци да отговорят с "да" или "не", гласи: "Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за изгаряне на гориво от отпадъци RDF (refuse-derived fuel)?".

"Месеци наред обстойно и аргументирано обяснявахме защо крематориум за боклук в центъра на София ще влоши бездруго отровния въздух в столицата. Потърсихме, лично и поименно, подкрепата на всеки общински съветник. В резултат успяхме да получим подписа на Борис Бонев. Така заедно с "Демократична България" имаме минималното количество подписи, изискващи се от закона, за да внесем предложение за провеждане на референдум", поясниха от опозицията.

Според "Демократична България, ако проектът за изграждане на инсенератор продължи, "скоро ще трябва да заменим противовирусните маски с противогази". Според направената оценка на въздействието  инсинераторът ще прибавя годишно поне още 256 тона азотни окиси, 64 тона серни окиси и 13 тона фини прахови частици (ФПЧ) към вече недопустимо мръсния софийски въздух, изчисляват от "Демократична България". 

Както "Сега" съобщи, през март спорният проект за изграждането на инсенератора бе одобрен от Европейската комисия, която разреши отпускането на над 77 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие. Според изчисленията на ЕК след изграждането на съоръжението то ще има капацитет за производство на приблизително 55 мегавата топлинна енергия и 19 мегавата електрическа енергия. "Това означава топлинна енергия за 40,000 души и електричество за 30,000 души", изчисляват от ЕК.

Така на проекта за инсинератор в близост до центъра на София бе дадена зелена светлина, въпреки че през 2018 г. именно ЕК определи срок на България да отговори до януари 2019 г. какви мерки е предприела за справяне с мръсния въздух, заради който страната бе осъдена преди това. Опонентите на проекта изтъкват, че европейските цели изискват първо да се предприемат мерки за намаляване и рециклиране на отпадъците, преди боклукът да се използва като гориво. През март обаче Европейската комисия не сподели опасенията на гражданите в София. "Този проект представлява заключителната, трета фаза от програма за управление на отпадъците, която има за цел намаляване на въздействието на отпадъците върху околната среда, подобряване на рециклирането и стимулиране на инвестициите в управлението на отпадъците в София. България е получила общо 204 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие за два програмни периода — 2007—2013 г. и 2014—2020 г.", се казваше в съобщението на ЕК.

Самите управляващи в София защитават проекта с аргумент, че бъдещата инсталация за горене ще осигурява безплатно гориво за "Топлофикация София". Изчисленията на общината са, че по този начин ще се спестяват 65 млн. куб.м природен газ на година, или между 15 и 18 млн. евро. Сметките са правени в предишни години, когато цената на природния газ беше доста по-висока.

От "Демократична България" смятат, че гласуваните от ЕК пари може да се насочат за други и по-екологични инициативи. "Отпуснатият по ОП „Околна среда“ за строеж на инсинератора грант от 180 милиона лева безпроблемно може да бъде инвестиран в здравеопазване или в работещи мерки за по-чист въздух и здравословна градска среда – проблеми, с които СО очевидно не се справя добре", се казва в мотивите за свикването на референдум.

Опозицията е на мнение и че сега не е моментът да се тегли заем, с които София трябва да дофинансира изграждането на инсенератора. "Общината пропуска и възможността да не бъде взет заемът в размер на 130 милиона лева, отпуснат от Европейската инвестиционна банка. В изключително тежката икономическа криза нямаме нужда от заем, който не само не може да бъде изплатен поради икономическата несъстоятелност на проекта, но и значително ще наруши кредитоспособността на СО в тежките кризисни години, които предстоят. А ако проектът е толкова изгоден за града, колкото твърдят, защо не искат да ни покажат финансовата му част? Г-жа Фандъкова така и не изпълни влязлото в сила решение на ВАС, с което се задължава да разсекрети и предостави на обществеността информацията за планираните приходи и разходи на проекта", пише още в мотивационната част. 

През октомври 2019 г. Върховният административен съд реши, че Столичната община незаконосъобразно крие информация за идейния проект за инсинератора. Тя бе поискана от сдружение "За Земята", но общината отказа да я предостави, тъй като това щяло да облагодетелства определени лица. В мотивите си съдът приема, че въпроси, свързани с околната среда, трябва да се подлагат на широко обществено обсъждане. 

Още по темата