Медия без
политическа реклама

Сметната палата проверява неплатените заплати в пощите

БГНЕС

Народното събрание одобри Сметната палата да направи одит на "Български пощи" заради неизплатените заплати на служителите и хакерската атака от края на миналия месец.

В пленарната зала беше гласувано проверката да обхване периода от 1 януари 2019 г. до 31 април 2022 г. Одитът ще започне на 23 май, а окончателните резултати ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание до 29 август.

Благовест Кирилов от БСП заяви, че хакерската атака над "Български пощи" е "опасен прецедент, който засяга най-уязвимата група от обществото - пенсионерите". "Необходими са бързи действия за изясняване на обстоятелствата", заяви той и допълни, че гражданите трябва да бъдат сигурни, че техните данни и пенсии са в сигурни ръце и пощенските услуги са ефективни за тях. 

Стоил Стоилов от "Продължаваме промяната" побърза да поправи Кирилов, че подобна хакерска атака у нас не е прецедент, като припомни кибер атаката срещу НАП през 2019 г. "Личи си, че от много години кибер сигурността не е приоритет за държавата", каза народният представител. Неговият съпартиец Георги Гвоздейков припомни, че се забелязва тенденцията, че между 2015 г. и 2021 г. дружеството е приключвало годините със сериозни загуби, така че подобен одит е необходим, за да се представят причините, довели до този резултат. 

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова увери от трибуната, че няма неизплатени пенсии и великденски надбавки. "Ако поради регистрация на постоянен адрес, парите не са стигнали, хората могат да се обадят по телефона и да отидат там, където парите ги чакат. Сто процента от потърсените пенсии за изплатени", заяви Константинова и припомни всички проверки, които е назначила по казуса с "Български пощи". Сред тях са одит от Министерски съвет, сезирала е финансовия министър да упражни правомощията си за спешна проверка от АДФИ, пратила е сигнали към НАП за проверка дали държавният бюджет е ощетяван. Сезирани са МВР, ДАНС и ГДБОП. Константинова обобщи, че резултатите са трагични.

"Сега" припомня:

След атаката срещу компютрите на "Български пощи", реакцията на институцията е била твърде бавна, въпреки че служителите й са били инструктирани както от ДАНС, така и от министерството на електронното управление.
Софийска градска прокуратура е разпоредила да бъде извършена проверка на хакерската атака срещу "Български пощи", съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Изискана е информация от ДАНС, ГДБОП, ГД "Национална полиция" и СДВР.

 

Още по темата