facebook
twitter

България

Случаите на морбили започват бързо да се увеличават

Нови 4 заразени пациенти са доказани в Благоевградска област
536
БГНЕС
Тодор Кантарджиев

Потвърдените случаи на морбили у нас вече са 5, обяви пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Четири от тях са в област Благоевград, а единият е на 37-годишна жена в София. Никой от пациентите не е ваксиниран.

"Тригодишно дете от Банско се лекува в София, а 2 деца от ромската махала в Разлог и едно от село Краище, са настанени в инфекциозно отделение на Гоцеделчевската болница", съобщи пред БНР д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Децата, с които болните са били контактни, се издирват, а тези, които нямат ваксини, ще бъдат насочени към личните си лекари, допълни тя. По-късно от здравното министерство съобщиха, че са издирени 145 контактни на заболелите и към момента никой от тях няма признаци на морбили. От МЗ уверяват, че случаите нямат епидемична връзка помежду си. "Вероятно се касае за различни източници на инфекция, предизвикали спорадични заболявания", смятат от ведомството.

Според личните лекари от района, в който са констатирани първите случаи, проблемът може да стане още по-голям. Първата причина е, че в Банско и населените места наоколо има много туристи от Северна Македония, където е обявена епидемия от морбили. В сряда в хотел в Банско е прегледано бебе, което е било със симптоми на заболяването. Семейството спешно се е върнало в Македония. Другият голям проблем е, че в болницата в Разлог е закрито инфекциозното отделение и всички болни деца се приемат в педиатричното, а морбили се смята за най-заразното заболяване. 

Според Веселка Мончева е доста вероятно да се повтори епидемията от 2010 г., когато у нас от морбили се разболяха над 20 000 деца.

Тодор Кантарджиев призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта. "Първо всички лични лекари да си направят една хубава сметка – деца, които не са ваксинирани, защото тези, които са над 1-годишна възраст трябва да са ваксинирани, веднага да бъдат ваксинирани. Второ – да се мобилизират т.нар. „здравни медиатори” – това са 150 образовани човека от ромски произход, които правят връзката между здравните и други власти и местното население. На майките от ромски произход като се каже, че в Румъния по-миналата година имаме 60 умрели деца, които не са ваксинирани – отиват и си ваксинират децата”, призова той.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Когато човек боледува от морбили, изгражда имунитет за цял живот, същото важи и при имунизация на 13 месеца и на 12 години, поясни Кантарджиев. "Но ако не си имунизиран и си карал морбили, след няколко години може да се развие неврологична симптоматика на базата на прекарана тежка морбилна инфекция. Виждал съм такива млади, красиви момичета, които са напълно слепи след прекарване на морбили", предупреди специалистът.

 

Ключови думи:

морбили
Все още няма коментари

Още

Случаите на морбили в страната вече са 94

09.03.2019

319
Случаите на морбили гонят вече 100
Морбили вече има в 5 области

Влез или се регистрирай за да коментираш

×