Медия без
политическа реклама

Скейтбордисти се готвят за протест пред НДК

Снимка: Архив
Скейтбордистите искат да бъдат оставени да карат в градинката пред НДК.

Скейтбордисти от София се организират за протест срещу наредбата за обществения ред на Столичната община, действаща от декември м.г. С нея бяха забранени "каскадите" с ролери, скейтове и велосипеди върху пейки, огради, бордове на фонтани и т.н. с цел да не се руши общинско имущество. Възползвайки се от новите текстове, в края на декември полицията започна да гони любителите на скейтборда от градинката на НДК, където те традиционно се събират, и да ги заплашва с глоби, въпреки че самата наредба не забранява карането на скейтбордове в парка.

Скейтбордистите планират да се върнат масово там на 26 януари от 12 часа. Организацията върви под надслов "Масово каране на скейт пред НДК". Заявка за участие вече са дали над 1400 души. "Не мисля, че решението на общината трябва да бъде прието така леко от наша страна. Нека да покараме, да раздадем листовки на хората и да си покажем, че нашите решения имат значение", пише в призива на организаторите. 

Общински съветници от Реформаторския блок обявиха, че ще внесат предложение текстовете за карането на скейтборд да отпаднат от наредбата. От Столичната община пък обявиха, че ще се търсят нови места в столицата за изграждане на скейтпаркове. В момента такъв има в Студентски град, но според всеобщото мнение местонахождението му е неудобно за голяма част от децата, които искат да практикуват спорта. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?