Медия без
политическа реклама

Синдикатът на МВР защити полицаите от тайния купон в Сандански

24 Февр. 2021
Илияна Кирилова

Синдикалната федерация на служителите в МВР защити полицаите от Сандански, за които стана известно, че са участвали в празненство в заведение, въпреки забраната и противоепидемичните мерки. В позицията на съсловната организация се казва, че не може да се правят внушения за тежки дисциплинарни нарушения без събиране и установяване на доказателства за вина съгласно съответните нормативни разпоредби, както и преди приключване на административно производство.

Преди седмица беше съобщено, че при проверка, разпоредена от директора на ОДМВР-Благоевград, са събрани данни за извършено тежко нарушение на служебната дисциплина от четирима държавни служители за което е предвидено налагането на най-тежкото дисциплинарно наказание – уволнение.

"Тази публикация беше излязла в момент преди още да са започнали действията на дисциплинарно-разследващите органи по дисциплинарното производство. Смятаме, че подобни информации към медиите, преди да е дадена възможност за защита на служителите, са неуместни. Най-малкото!", коментира председателят на СФСМВР Валентин Попов пред БНР.

От синдикалната организация счичат още, че "в случая е налице предубеденост и предрешеност, като се акцентира на служебно положение и професия. Създава се впечатление за самоцелно възмездие, което не води до благоприятни последствия нито за извършилите нарушението, нито за обществото, нито към останалите служители на МВР, нито за МВР като институция призвана да защитава закона".

За тайния купон, в който са участвали четирима полицаи, се разбра от видео в социалните мрежи. Събирането е по повод раждането на син на горски служител, който искал да събере приятели и да почерпи за първородната си рожба. Компанията празнувала в Попина лъка, усамотена местност в гората на 10 км над Сандански. Докато веселбата тече с пълна сила един от участниците решава да излъчва на живо в социалните мрежи. Така тайният купон става публичен, разказа Нова тв.

Ден по-късно директорът на РЗИ-Благоевград Калоян Калоянов заяви, че участниците в празненството ще бъдат глобени, а на собственика на заведението ще бъде съставен акт.

В целия казус прави впечатление двойният стандарт на силовото ведомство. Проверката по случая с празненството в нарушение на противоепидемичните мерки с участието на полицаи беше разпоредена светкавично и приключи също толкова бързо. Наказанията също са сурови - уволнение. В същото време не видяхме подобни действия от страна на МВР, когато летните антиправителствени протести бяха белязани от полицейско насилие, заради което няколко човека бяха приети по спешност в "Пирогов". Тогава проверките се бавеха с месеци, а виновните полицаи бяха наказани единствено със забележки. За побоя над журналиста Димитър Кенаров във вечерта на 2 септември пък дори не бяха установени насилниците.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата