Медия без
политическа реклама

Силви Кирилов от ИТН ще открие първото заседание на парламента

Президентът Радев издаде указ за свикване на 50-ото Народно събрание

17 Юни 2024Обновена
Първото заседание на новоизбрания парламент ще е в сряда от 9:00 ч.
Илияна Кирилова
Първото заседание на новоизбрания парламент ще е в сряда от 9:00 ч.

Президентът Румен Радев издаде указ, с който свиква на първо заседание 50-ото Народно събрание. То е насрочено за сряда (19 юни) от 9:00 часа.

Най-голямата парламентарно представена сила в новия парламент е ГЕРБ-СДС с 68 народни представители. Втора по численост е ДПС с 47 депутати. Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" вкара в парламента 39 депутати, а четвърта е "Възраждане" с 38. Останалите три парламентарни групи са на БСП с 19 народни избраници, "Има такъв народ" с 16 и влязлата за първи път в парламента "Величие" с 13.

Силви Кирилов от „Има такъв народ“ (ИТН), който е най-възрастният народен представител в 50-ото Народно събрание, ще открие първото заседание на новия парламент, съобщи БТА. 

По Конституция първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. На него народните представители полагат клетва и избират председател и заместник-председатели на парламента.

Силви Кирилов е на 73 години, избран за народен представител от Бургас. Той беше най-възрастният депутат и в 47-ото Народно събрание и откри първото му заседание на 3 декември 2021 г.    

Георги Николаев Кръстев от ГЕРБ-СДС е най-младият народен представител в 50-ия парламент. Той е на 24 г., избран за депутат от Русе. Георги Кръстев беше най-младият депутат и в предишното 49-о Народно събрание.  Мъжете в новия парламент са 176, а жените - 64. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата