Quantcast
Шефовете на съдилища ще отсрочват дела заради Covid | СЕГА
facebook
twitter

България

Шефовете на съдилища ще отсрочват дела заради Covid

Над 7% от съдиите са заразени или контактни
673
 Илияна Кирилова

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет даде право на председателите на съдилища да отстрочат дела, да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания и да се разглеждат само неотложни дела, ако се наложи заради разпространението на заразата с COVID-19. Ако няма пречки, то съответният съдът може да продължи с нормалното разглеждане на дела, предаде lex.bg.

Според Закона за съдебната власт неотложни са следните дела: наказателните, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; дела по несъстоятелност; за осиновяване на дете; по Закона за защита от домашното насилие; дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец; други дела по преценка на административния ръководител на съда или прокуратурата, или на министъра на правосъдието.

Промяна в този смисъл бе приета и в закона за мерките по време на пандемията, но тя още не е обнародвана в "Държавен вестник".

Според справка на ВСС над 7% от съдиите у нас са заразени с COVID-19 или контактни. Данните са актуални към понеделник до обяд. Броят на заразените съдии е 84, а на контактните – 71. Според последния анализ за натовареността към 31 декември за 2019 г. съдиите у нас са 2031 (без върховните).

Най-много заразени магистрати има в Административен съд София-град – 7, следван от Софийския районен съд – 6 и един под карантина, в Софийския градски съд – 5 и осем карантинирани, трима са заразените в спецсъда. Във ВКС и ВАС има по двама заразени, като в първия има седем карантинирани, а във втория един.

Заради пандемията изпит в конкурса за държавни съдебни изпълнители (ДСИ), който трябваше да се проведе тази неделя – 15 ноември 2020 г., беше отложен. Днес министърът на правосъдието Десислава Ахладова и издаде заповед за пренасрочването му за 10 януари 2021 г. Предвижда на новата дата изпитът да се проведе в „Интер експо център“ и да започне в 10 ч. Конкурсът е за 36 свободни места за ДСИ в 33 съдебни района. До участие в него бяха допуснати 557 души.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата договори три условни присъди по делото срещу Бобокови

21.01.2021

Обновена

6558 24
30 дни арест за Навални постанови съдът

18.01.2021

Обновена

9166 305
Незаконно подслушван следовател получи 4000 лв. обезщетение

18.01.2021

1713 3

Коментари

paragraph39

/:/ Шефовете на съдилища ще отсрочват дела заради Covid

.........................................................................................................................

ВЪХ?!?

Аз пък си помислих, че заради днешния празничен ден- "10-ти ноември" е, бе!

Споменувайте! Празнувайте!!!

НЕ се подвеждайте по Мълчанието на "независимите" и "правилни" медии!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш