facebook
twitter

България

Сделката на Фандъкова за "Младост" е с неясна цена

Заслугата на кмета за договорените замени на зелени площи в квартала се оказа преувеличена
1 275
За някои от частните терени между блоковете вече е постигнато споразумение със собствениците, а други още чакат.

Въпреки че кметът на София Йорданка Фандъкова обяви въпроса за решен, условията на сделката за зелените площи в "Младост" все още са неизвестни. Не е ясно например дали собствениците на спорните парцели ще искат доплащане към общинските имоти, които общината им предлага, за да спаси от застрояване градинките. От Столичната община съобщиха за „Сега“, че тепърва предстои въпросните изчисления да бъдат направени.

Процедурата не е приключила. Ще се направят пазарни оценки от независим оценител и след това можем да съобщим“, информираха от „Московска“ 33. В сряда Фандъкова съобщи във Фейсбук, че "след изключително тежки и дълги преговори" със собствениците е постигнато споразумение за замяна на все още незастроени частни терени до бл. 61 и 68 на бул. „Андрей Ляпчев“, пред бл. 320 на ул. „Атанас Москов“ и ул. „Свето Преображение“ и до бл. 401 и бл. 409 на ул. „Филип Аврамов“ в "Младост" 4. Срещу тях общината ще предостави свободни свои терени при магазин HIT до бул. „Александър Малинов“.

В „Младост“ има още около 20 частни имота в междублокови пространства, за които хората от квартала настояват да не се застрояват, а собствениците им да бъдат обезщетени, твърди независимият общински съветник Войслав Тодоров. „Има работна група, в която разгледахме около 40 частни имота. Първоначално тя трябваше да подготви обезщетяване на 20-ина имота. В списъка по мое настояване бяха включени строежите при бл. 19-21, бл. 73, бл. 40, бл. 218, а при бл. 3-36 и на други места се преборих за повече точки в класирането (става дума за критерии за проблемност и спешност - б.р.). Детската площадка при бл. 19-21 и един от парцелите при бл. 70 първоначално отказваха да ги включат в списъка за обезщетяване, а при бл. 19 вече може да се вземе окончателно решение. Битката продължава, до изборите трябва да спасим поне тези 5 имота”, написа Тодоров във Фейсбук.

Тодоров не е единственият, който хвърли различна светлина към хвалбата на Фандъкова. Бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева обяви в открито писмо, че Фандъкова си приписва чужди заслуги. "Инициативата за преместването на конфликтни строежи от зелени площи между блоковете в свободни общински терени започва кметът на район „Младост” Десислава Иванчева още в началото на мандата ѝ в края на 2016 г. След наистина дълги и тежки преговори съгласие за преместване екипът на Иванчева постига не с трима, а с 14 собственици и инвеститори - на два имота с обща площ от 12.395 дка и обща разгъната застроена площ от 38 095 кв. м", се казва в писмото, подписано от Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова. Според тях с 12 от 14-те инвеститори е постигната договорка да бъдат преместени именно на втория парцел - мястото, което Фандъкова посочва – до магазините HIT и „Принцес“ на бул. „Ал. Малинов“. Иванчева и Петрова твърдят, че цялата документация по това преместване е била в колата им по време на ареста им на 17 април 2018 г. и е "арестувана" с тях. Иванчева смята да поиска копие от съда. В деня на ареста е предстояла и поредна среща по тези преговори.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Най-сетне започва разширяването на бул. "Тодор Каблешков"

29.05.2020

1538 16
Скандална фирма ще ремонтира софийския Зоопарк

23.05.2020

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

3807 3
Експертиза отложи делото "Иванчева" за юли

20.05.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3541 25

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Фандък

Влез или се регистрирай за да коментираш

×