facebook
twitter

България

САЩ засипаха с похвали военния си съюзник България

367

Държавният департамент на САЩ обяви, че България е съюзник, но когото Америка може да разчита. "Посолството на САЩ с удоволствие съобщава, че България получава признание от DipNote - официалния блог на Държавния департамент на САЩ - като съюзник, на когото Америка може да разчита. DipNote твърди, че двете страни са изградили отношения, които са пример за тесните връзки, които Америка има със съюзниците от НАТО", съобщават от дипломатическата мисия. Официалният блог на Държавния департамент на САЩ хвали България и за това, че дава приоритет на военната модернизация и че проактивно е обявила намерение да увеличи разходите си за отбрана до 2% от БВП до 2024 г. Помощта, която САЩ са предоставили на България в сферата на сигурността през последните 25 години, възлиза на над 340 млн. долара.

Само преди два дни премиерът Бойко Борисов се похвали пред НАТО с рекорден военен бюджет, представляващ цели 3.1 на сто от БВП. Това е повече от 2-та процента, за които алиансът настоява да бъдат достигнати от всяка страна членка и които се дават от едва няколко държави, каза той в телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Премиерът се похвали и че от началото на 2018 г. България успешно прилага националния план за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г. Той посочил пред Столтенберг, че целите на страната ни са фокусирани в три основни области - повишаване на разходите за отбрана, модернизация и превъоръжаване и преодоляване на дефицита на личен състав във въоръжените сили. По приоритетите се работи активно и в следващите години ще продължи реализацията на ключовите проекти по модернизацията (придобиването на нови бойни самолети, кораби и бойни машини), обещал Борисов. Той изрично отбелязал: "За нас националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО.“

ФОРУМ

Похвалите на САЩ и разговорът между Столтенберг и Борисов се случват в навечерието на срещата на върха между държавните и правителствените ръководители на страните, членки от НАТО, която ще се проведе на 3 и 4 декември в Лондон.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Първите модернизирани български Су-25 се връщат от Беларус

20.09.2020

Обновена

1955 19
86 новозаразени и 48 оздравели от COVID-19 у нас

20.09.2020

Обновена

1540 10
НАТО спешно усилва защитата на маршрутите между Европа и САЩ

20.09.2020

2525 63

Коментари

mi6osp.

Похвалите са за да си купим Пейтриъти и да ги разположим на Шабла, Калиакра, Галата и Емине. 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Четете история, бе. Който се е хванал съюзник с нас не е прокопсал. Да не станете от САЩ - Р(азединени)АЩ. Я помислете къде са Рим, Византия, Османска империя, СССР, Варшавски договор?  Ама като сте рекли, нема да ви трошиме хатъро, я.

venstar

Ако си правиш каламбури, мога да те разбера, но ако го мислиш сериозно (че който се е свързал с нас, не е прокопсал), то даже и за съжаление не си достоен.

venstar

Такова солидно "конграчулейшънс" и то от две страни трябва да му е направило голямо густо. Е, и цената ще е подобаваща, но нали няма да я плаща от джоба си. 

Влез или се регистрирай за да коментираш