Медия без
политическа реклама

Сарафов получи още 5 година начело на следствието

09 Ноем. 2022
Борислав Сарафов и Иван Гешев.
БГНЕС
Борислав Сарафов и Иван Гешев.

Борислав Сарафов беше единодушно преизбран за директор на Националната следствена служба днес. От заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отсъства главният прокурор Иван Гешев, който бе сред номиниралите Сарафов за втори мандат. Директорът на националното следствие е и зам.-главен прокурор. Сарафов беше избран повторно от същия състав на Прокурорската колегия на ВСС, който гласува за него и първия път през 2017 г.

Той беше единственият кандидат за поста. Началото на изслушването си днес започна с благодарност към номиниралите го. Според него издигането му за втори мандат е резултат най-вече от постигнатите от НСлС отлични резултати. Пред колегията той не си спести похвалите към достигнатите, по негово мнение, постижения от подопечната му институция. И дори обясни, че успехите ѝ са надхвърлили очакванията му.

Към суперлативите на Сарафов за работата на следователите побързаха да се присъединят и членовете на Прокурорската колегия. И докато задаваха въпроси към него и след това, докато обсъждаха представянето му, членовете на съвета го засипаха с комплименти и нахвалиха достиженията на НСлС. 

По време на изслушването се чуха и критики, но към политиците. Според Сарафов те не търсят съдебна, а персонална реформа (явно визираше исканията за оставката на Гешев). Сарафов критикува и законодателното предложение в антикорупционната комисия да има разследващи инспектори. "Създаването на нови органи за разследване е излишно. С това се търси начин да се заобиколят разследващите органи и прокуратурата. Това ще доведе до дублиране на функции и компетенции", коментира той.

Още в концепцията си Сарафов беше записал, че "за съжаление никой от нас, практикуващите магистрати, не беше потърсен за мнение и становище по действителните проблеми и реалната необходимост от съдебна реформа". На зададен му от Българския институт за правни инициативи въпрос във връзка със срещите, които провежда главният прокурор в Народното събрание и подходящите форми за участие на магистратите в политическия дебат по темата Сарафов отговори, че правната реформа трябва да се обсъжда в парламента. (Гешев опитва да замени термина съдебна с правна.): "Гласът на магистратите трябва да се чуе високо, тъй като те са тези, които вършат работата на практика. Считам за абсолютно несериозно законите да се изготвят от всеки друг, освен от нас", заключи той. (Съдебната власт няма законодателната инициатива, а разделението на властите не предполага тя да пише законите, бел. ред.). 

Може да съм патологичен лъжец, може да съм шизофреник. Не приемайте готови клишета, събирайте информация!

 

Изборът на директор на националното следствие, който е и зам. главен прокурор, не е толкова зрелищно събитие в съдебната система, какъвто e изборът на главен прокурор.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата