Медия без
политическа реклама

РИОСВ пак забрани на ТЕЦ "Бобов дол" да гори боклук

Преди повече от седмица екоминистърът беше разпитан за топлоцентралата

10 Апр. 2020
БГНЕС

Регионалната инспекция по околната среда и водите за пореден път забрани на ТЕЦ "Бобов дол" да изгаря в пещите си боклук и биомаса. След проверка на топлоцентралата са установени редица нарушения на екологичното законодателство, съобщиха от екоминистерството.

Оттам твърдят, че тецът не отговаря на изискванията за автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии. Не е извършено основно охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството. За останалите отпадъци не са съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване. Констатирано е неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, който трябва да се използва единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация.

МОСВ посочва, че проверката на ТЕЦ "Бобов дол" е във връзка с разпореждане на Върховна административна прокуратура от 31 март. "Сега" припомня, че тогава екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро беше разпитан в Софийската градска прокуратура след спецакция в топлоцентралата. Час по-късно от прокуратурата съобщиха, че е разпоредено на Ревизоро лично да извърши проверка на инсталациите за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ и да представи обобщен доклад в 15-дневен срок.

От днешното съобщение на МОСВ става ясно, че все пак екоминистъра не е извършил проверката лично, както държавното обвинение нареди. Вместо това ТЕЦ "Бобов дол" е проверен от  Експерти от РИОСВ - Перник, РИОСВ - Враца, РИОСВ - София и РИОСВ - Стара Загора.

Както "Сега" писа, в края на март ТЕЦ "Бобов дол" отново започна да гори боклук, след като забраната на МОСВ отпреди 3 месеца отпадна. В централата е предвидено да се изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ТЕЦ, боклук, РИОСВ

Още по темата