Медия без
политическа реклама

Ректорът на СУ откри годината с нападки вместо с напътствия

30% по-малко студенти заминават в чужбина - такъв спад няма в нито един наш университет, изтъкна проф. Герджиков в опровержение на медии и свои колеги

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков призова медиите да не се вторачват в броя на незапълнените във висшите училища места. Той обаче е показателен най-малкото за недобро планиране.

Безпрецедентно ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков откри академичната година с нападки вместо с напътствия към студентите. По-голямата част от словото му на тържествената церемония бе посветена на критики срещу "медийните възклицания" за незапълнените места във висшите училища и на персонална атака срещу проф. Ивайло Дичев заради негова публикация в "Дойче веле" отпреди месец. На студентите беше посветен единствено заключителният абзац на речта.

"Добре дошли на откриването на учебната година в Софийския университет! Традиционният интерес на българското общество към образованието, родил цяла плеада от възрожденски дейци, просветители и будители, и тази година даде повод на медиите да отразят кандидат-студентската кампания. Както всяка есен, те се изпълниха с изненадани възклицания относно незапълнените места във висшите училища", започна без тържествени предисловия проф. Герджиков. Той обяви за невярно твърдението, че студентите в българските висши училища намаляват, защото предпочитат да учат в чужбина. Напротив - цитира данни, според които студентите в чужбина са намалели с 30% - "спад, какъвто няма в нито едно българско висше училище".

"Никой не отбеляза очевидния факт, че незапълнените места няма как да бъдат критерий за каквото и да било, тъй като представляват аритметичната разлика между броя на одобрените места и на приетите студенти", отбеляза ректорът, след което премина към статията на проф. Дичев, като цитира в пълнота нейното заглавие, но него спомена само като "преподавател в Софийския университет". Проф. Герджиков обяви за неверни редица твърдения за университета, включително и това, че кандидатствалите или записалите се намаляват. По думите му тази година и едните, и другите се увеличават. В. "Сега" поиска данни от пресцентъра на висшето училище в подкрепа на това твърдение, тъй като публичната информация е друга - миналата година първокурсниците бакалаври в държавна поръчка са 4543, а тази година те са 4455. От висшето училище обясниха, че включват в сметките си и броя на студентите, приети в платено обучение, които т.г. са много повече от миналата година -  307 при 173 за м.г. Така общият брой на приетите държавно и платено обучение през 2018 г. излиза 4716 души, а през 2019 г. - 4762.

По същество ректорът обясни намалелия брой завършващи средно образование, а оттам и намалелия брой на българските студенти и у нас, и в чужбина, с демографската криза. "Този въпрос е сериозен, защото е свързан не толкова с броя на записалите се студенти, колкото с броя на заетите лица, които са два пъти по-малко от хората, които издържат - деца, пенсионери и неработещи. Това съотношение е пагубно за икономиката на страната и в бъдеще ще се влоши. Не виждам големи успехи в опитите за промяна на това съотношение към добро - увеличаване на раждаемостта, завръщане на напусналите страната, привличане на чужди работници или на представителите на българската диаспора, интеграция на малцинствата", коментира той и открои просветния министър като автор на "единствените смислени мерки в това отношение през последните 30 г." - програмите за връщане на децата в училище и увеличаване приема на студенти с български произход.

КЪМ СТУДЕНТИТЕ

"Въпреки упреците ние сме и можем да бъдем тези, които да вдъхновят младите хора да заменят всеобщата подозрителност с взаимно доверие, бездейния песимизъм със съзидателност, патриотарството и националния нихилизъм с национална гордост и достойнство.

Скъпи първокурсници,

Навлезте уверено в следването, професията и живота. От вас зависи дали ще се оплаквате от обстоятелствата и ще се чувствате неоценени, или с труд и талант ще изградите собственото си бъдеще. Положете усилия, покажете оригинални идеи, не спирайте да учите, отнасяйте се към другите със съчувствие и уважение."

Още по темата