facebook
twitter

България

Разчистването след Цветанов в ГЕРБ тръгна от Пловдив

Иван Тотев се отказа от трети кметски мандат, очакват се още общински промени в партията
4598
Иван Тотев запретна ръкави и инспектира наскоро ремонтите в Пловдив, но се оказа, че в града е в ход по-важен ремонт - на структурата на ГЕРБ.

Крахът на кариерата на Цветан Цветанов в ГЕРБ започна да води до последствия във вътрешния живот на партията. Вчера кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че няма да се кандидатира за трети мандат. Градоначалникът е един от учредителите на политическата формация и през цялото време бе приближен на Цветанов. Той афишира отказа си часове преди провеждането на партийни събрания, на които щяха да се обсъждат кметски номинации. „Ще си направя самоотвод, категорично съм решил. След 12 години в управлението (заедно с мандата като районен кмет - б.а.) чувствам умора и нещо като бърнаут. Искам да си почина", заяви той. Тотев все пак гарантира, че остава общински лидер на ГЕРБ и ще продължи да работи за партията.

Отказът му е изненадващ на фона на дългогодишната тактика на ГЕРБ да издига опитни кадри на местните избори, но е очакван с оглед на събитията през последната година. От известно време Тотев е мишена на местни медийни и корпоративни атаки, което показа, че срещу него са се надигнали мощни интереси. Падането на Цветанов, който куриозно го беше номинирал за трети мандат още миналото лято, усложни ситуацията. Стигна се и до арест в местната администрация заради корупция (задържан бе районният кмет Ральо Ралев). Отделно от това самият Тотев е клиент на Темида по подозрения в злоупотреби при строежа на зоопарка. На конгреса на ГЕРБ преди две седмици Бойко Борисов няколко пъти даде Пловдив като отрицателен пример, а за капак премиерът си има друг местен любимец - областният управител Здравко Димитров. Всичко това сгъсти облаците над Тотев.

Именно Димитров е най-вероятният кандидат-кмет на ГЕРБ наесен. Преди 4 години той се яви като независим, което разцепи местната структура и принуди Тотев да се яви на балотаж срещу кандидата на "патриотите" Славчо Атанасов. Димитров пък бе временно изключен от ГЕРБ. Вчера Тотев отказа да коментира дали би подкрепил губернатора или довереника си Георги Стаменов, който също е потенциален претендент. Но пък заяви, че ще работи за всеки, който бъде издигнат от партията.

ОЩЕ РОКАДИ

Според различни информации проблеми се очакват за още един кмет, много близък до Цветанов - великотърновския Даниел Панов. Засега отрицателно развитие за него няма. Почти сигурно обаче ГЕРБ ще заложи на друго лице в Хасково. Кметът там Добри Беливанов от две години е в люта разпра с Делян Добрев и хората му, които владеят партията на местно ниво. Възможно е кандидат-кметът да бъде сменен и в Ямбол, тъй като партията регистрира нисък резултат там на европейския вот (дългогодишен градоначалник от ГЕРБ е Георги Славов). За по-малките общини се знае, че разследваният Панайот Рейзи в Созопол и осъденият условно Марин Рачев в Септември са с нулеви шансове да бъдат издигнати отново от ГЕРБ.

 

  Ключови думи:

  Пловдив, ГЕРБ, кметове
  2

  Влез или се регистрирай за да коментираш

  Още

  Дипломат - това звучи евтино

  22.08.2019

  Людмил Илиев

  4703 23
  БСП изправя в Русе депутат срещу гимназиална директорка от ГЕРБ

  21.08.2019

  2949 3
  Патриотите притискат ГЕРБ за промени в управлението

  20.08.2019

  Таня Петкова

  938

  Коментари

  Mavrodinov
  Цветанов падна, Петър Христов падна, и Панов трябва да падне. Велико Търново заслужава по-строг кмет, най малко да озапти местните феодали.
  Бончо Генчев
  снимка на Бончо Генчев

  След ерата ББ трябва хирургическо рязане до кокал.

  Причината е, защото герберите се оказаха по-големи вредители и от предшествениците си комунистите.

  Нямат изтребване, не зная как държавата ще се отърве от тях след като всички сфери на жинвота са поразени смъртоносно. Дано има някакво решение.

  Влез или се регистрирай за да коментираш

  ×