Медия без
политическа реклама

Рашидов оправда "Апартаментгейт" с капитала и демокрацията

Депутатът заплаши говорещите за скандала, че ще "зареват", защото имал данни за техните имотни сделки

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов усеща липсата на Цветан Цветанов в парламента и оцени появата на Делян Пеевски в НС като полезно.
Снимка: Архив
Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов усеща липсата на Цветан Цветанов в парламента и оцени появата на Делян Пеевски в НС като полезно.

Депутатът от ГЕРБ и шеф на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов обяви за глупаци всички, които са считали, че в "Апартаментгейт" има конфликт на интереси. Той обясни ниската цена, на която редица политици са си купили апартаменти от строителната фирма "Артекс", с пазарната икономика. "Ние още не разбираме, че в демокрацията, в капитала, в частния бизнес едно нещо струва толкова, колкото му вземеш", заяви Рашидов в ефира на bTV. 

Подобна теза разви и министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който попита каква е вината на новодомците - "че не живеят на палатка в обществения парк? Твърде бързо раздаваме правосъдие в нашето общество". Сега Рашидов също не вижда прегрешения при участниците в имотния скандал, обяснявайки сделките с "пазарна икономика". Не става ясно обаче защо единствено депутати и зам.-министри от ГЕРБ са успели да се възползват от подобна икономика, а за останалата част от гражданите важат в пъти по-високи цени.

За сметка на това Рашидов заплаши хората, които говорят за "Апартаментгейт", че ще "зареват", защото има информация по какъв начин те са си купували апартаменти. "На мен ми попаднаха едни данни за доста други, които много охотно говорят на тази тема. В кутията ми ги пускат. Доста е мешана салатата", предупреди той. По негови думи фирмата му "Рашидов Пропъртис" е купила жилище от "Артекс", докато то е съществувало единствено на чертеж. "Нямаше и изкоп да мина покрай него", иронизира той бившия министър на правосъдието Цецка Цачева, която обясни, че по този начин е открила новия си дом. Депутатът беше категоричен, че е платил над 2.5 млн. лв. данъци още преди да стане министър и няма да дава никакъв отчет какво си прави парите. "Ако искам, ще си ги пусна в тоалетната !", заключи Рашидов.

Според него липсата на бившия зам.-председател на ГЕРБ се усеща в парламента. "Никой не отрича това, че Цветан Цветанов е един много добър организатор. Човек, който много добре работеше със структурите", коментира той. Рашидов акцентира върху това, че всяка партия е като бизнеса. "Има един собственик, един човек учредител, това е Бойко Борисов. И вътрешнопартийните проблеми е хубаво да се решават вътре в партията", добави депутатът. Той сравни отношенията между Цветанов и Борисов с тези на семейна двойка. "Понякога и в семейството е така. Както са щастливо женени, нещо става вътре в семейството и се разделят", заяви Рашидов, без да коментира причината за развода. Рашидов оцени високо парламентарната дейност на  депутата от ДПС Делян Пеевски. "Прави вече няколко законопроекта", аргументира се бившият министър на културата. Отношението му към Пеевски през 2013 г., преди фалита на КТБ, беше много по-критично: "Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 г. и е изкупил всички хора и за 1000 лв. му слугувате ?!"

Той коментира и предложението на ГЕРБ държавната субсидия за партиите да бъде намалена на 1 лв. "Намаляването на субсидията ще доведе до други неща. Хората често казват, че други пари ще управляват", констатира Рашидов. Депутатът отбеляза, че "във всяка цивилизована страна държавата трябва да финансира, за да може да бъде по-независима политиката". Той използва момента, за да атакува опозицията в лицето на БСП, защото се правили на "народняци". "Козички болни, отиваме да ги прегръщаме. Дечица болни навън в палатки, отиваме да си правим евтин пиар. А послания какво ще направим за България?!", попита Рашидов. Той също така изрази надежда, че токът ще стане по-евтин, след като почетният лидер на ДПС Ахмед Доган стана собственик на ТЕЦ-Варна. На забележка от водещия, че централата единствено отговаря за студения резерв и не произвежда ток, Рашидов заключи иронично: "След зърнения резерв е добре някой да отговоря за студения резерв. Зърнения вече го източихме".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата