Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев: Черна гора трябва да е следващата балканска страна в ЕС

Така българският държавен глава й даде предимство пред Северна Македония

20 Февр. 2023
Прессекретариат на държавния глава
Румен Радев и Мило Джуканович.

Черна гора е най-напредналата в процеса на европейска интеграция сред страните от Западните Балкани и България ще продължи да я подкрепя, така че Черна гора да бъде следващата държава от региона, която да се присъедини към ЕС. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с президента на Черна гора Мило Джуканович, който е на официално посещение у нас по покана на българския си колега.

За отбелязване е, че така българският държавен глава дава предимство на Черна гора пред Северна Македония. Тя също работи за еврочленство, но е блокирана заради тежкия си конфликт с България във връзка с нарушените права на македонските българи.

„С Черна гора ни свързват дълбоки исторически връзки и споделени ценности, общи отговорности, но и общи възможности да работим заедно за сигурност, мир и просперитет на нашия регион“, заяви българският президент, цитиран от своя прессекретариат. Държавният глава напомни, че всяка от страните в Западните Балкани, заявила амбиции за членство в ЕС, следва да спазва ангажиментите и установените критерии в ЕС, принципите за добросъседство и зачитането на правата на човека. Това беше недвусмислен намек за сблъсъка на България със Северна Македония.

Президентът Мило Джуканович изказа благодарност за активната подкрепа на България за европейската интеграция на Черна гора. „Важно е да ни подкрепят тези, които най-добре ни познават“, посочи Джуканович и изтъкна значимата роля на страната ни в рамките на ЕС за напредъка на Черна гора по пътя към пълноправно членство в Съюза. По думите на черногорския президент европейската интеграция е основен приоритет за страната след възстановяването на нейната независимост през 2006 година и за Черна гора не съществува алтернатива на европейския път като фактор за модернизацията и гарантирането на нейната сигурност.

ПОЗИЦИИ И НАМЕРЕНИЯ

Българският държавен глава открои подобряването на транспортната свързаност като ключов фактор за отношенията между двете страни, който би могъл да допринесе за по-задълбочено сътрудничество във всички останали области от двустранен интерес. По думите му България и Черна гора все още не са използвали всички възможности, включително европейските инструменти и механизми, така че много по-бързо да разчитат както на сухоземна, така и на пряка въздушна свързаност между двете страни. Реализацията на Транспортен коридор номер 8 е водещ приоритет и следва да бъде ускорена, е общата позиция на двете страни.

Сътрудничеството в сферата на образованието също бе сред обсъдените теми по време на разговора между Румен Радев и Мило Джуканович. Черна гора и България работят активно по инициативата за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа с подкрепата на ЦЕРН, който да създаде качествено нови възможности в областта на образованието, науката и медицината.

Двамата президенти откроиха доброто взаимодействие между България и Черна гора в рамките на съюзническите им отношения в НАТО, включително и участието на черногорски военнослужещи в Многонационалната бойна група на българска територия. Двамата президенти изразиха подкрепата си за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и за дипломатически усилия за възможно най-бързото преустановяване на войната, която продължава да взима нови жертви и да генерира растящ риск за сигурността в Европа с негативни последици за икономиката, социалните системи и енергетиката на европейските страни.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?