Медия без
политическа реклама

Радев атакува управляващите за отказа им от изборна реформа

14 Дек. 2018ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Президентство
На организираната от президента кръгла маса за Изборния кодекс не се появиха представители на управляващата коалиция и на партия "Воля".

Отказът на управляващите да реформират изборната система, като въведат модерни способи на гласуване - електронен и машинен вот, провокира сериозни критики от страна на президента Румен Радев. Държавният глава определи като „повърхностни“ доводите им срещу машинното гласуване и предупреди, че вложените средства и усилия в подготовката на е-вота не бива да остават без резултат.

Позицията си Радев изрази на организирана от него кръгла маса на тема „Избори - прозрачност и доверие“, която се проведе вчера. Не стана ясно защо това става чак сега. Управляващите вече одобриха в парламента на първо четене промените в Изборния кодекс, с които се ликвидира електронното гласуване и рязко се ограничава машинното. На второ четене изменения могат да се правят само по детайлите на законопроекта, но не и по основните му положения.

На дискусията присъстваха анализатори, представители на държавни институции и депутати от БСП и ДПС. От правителството никой не се отзова на поканата. ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ също не почетоха президента. От партията на Бойко Борисов дадоха да се разбере, че не приемат подобни обсъждания да се водят в президентството. „Конституционно определеното място на този дебат е в Народното събрание“, изтъкна Данаил Кирилов - депутат от ГЕРБ и шеф на парламентарната правна комисия, която работи върху Изборния кодекс.

Пред участниците Радев заяви, че отговорността за провалените реформи не бива да се прехвърля изцяло на Централната избирателна комисия (ЦИК). “В Изборния кодекс много ясно е записано, че логистичното и технологичното осигуряване на изборите се осъществяват от изпълнителната власт и тя трябва да си влезе в ролята”, посочи държавният глава. По думите му отпадането на сроковете, в рамките на които трябва да се модернизира избирателната система, на практика означава отказ от тези възможности.

Единодушие с държавния глава по отношение на машинното гласуване демонстрираха БСП и ДПС. „Проблемът с недействителните гласове може да се реши чрез масово и добре подготвено въвеждане на машинно гласуване. За съжаление, вървим в обратната посока“, заяви соцдепутатът Крум Зарков. Хамид Хамид от ДПС повтори новата теза на движението, че е време „да извадим хартията и химикалката от изборния процес“. На обсъждането отново се повдигна въпросът откъде ще дойдат машините. Радев държеше, че могат да се произвеждат и в България. От фирмата „Информационно обслужване“, сочена от управляващите и ДПС като бъдещия производител, дадоха да се разбере, че няма да се справят. Услугите си предложи Александър Чобанов от консорциум „Българската машина за гласуване“, който обяви, че има готовност да произведе 12 500 машини за изборите през 2019 г.

В подкрепата си за е-вота обаче Радев остана сам. Атанас Темелков - шефът на Държавна агенция „Електронно управление“, коментира, че работата по проекта трябва да продължи чак когато има яснота какво ще се случва с Изборния кодекс. „Иначе ще направим една система, която впоследствие ще трябва да преработваме, и това няма да бъде в унисон със сигурността на самата система“, посочи Темелков.

НАБЛЮДЕНИЕ

Румен Радев, БСП и ДПС се обединиха в подкрепа на предложението на „Воля“ да се разполагат камери в избирателните секции, които да се включват в края на изборния ден. „Дилърите на гласове ще ползват наличието на камери, за да внушават на хората, че са под контрол“, предупреди Михаил Константинов. Според политолога Димитър Димитров това ще е „сизифовски и не съвсем смислен труд“. „Ще работят 12 000 камери и това са огромен брой човекодни. Да не говорим, че ще гледат различни хора с различна представа какво се случва, и на другия ден различните анализатори и медии ще излеят първото нещо, което им дойде“, коментира Димитров.

Още по темата