Медия без
политическа реклама

Пътуващите до Великобритания ще се нуждаят от паспорт от 2020 г.

02 Окт. 2019
Илияна Кирилова

Българските граждани, които ще пътуват до Великобритания през 2020 г., трябва да носят със себе си валиден международен паспорт с биометрични данни. Такава препоръка отправи външното ни министерство вчера. Досега това ставаше само с лични карти.

„Британското правителство планира постепенно да ограничи възможността за пътуване от и за Великобритания с лични карти през 2020 г., ако страната напусне Европейския съюз без споразумение - т.нар. Брекзит без сделка“, посочват от ведомството. И уточняват, че британските власти не са обявили откога ще влезе в сила това изискване и затова е препоръчително гражданите да се снабдят с паспорти възможно най-рано.

От 2010 г. насам всички новоиздадени български паспорти съдържат биометрични данни, включващи основните белези на собствениците на документите, включително отпечатъци от пръстите. В средата на тази година бяха приети законови промени, според които от 2021 г. паспортите ще се издават със срок на валидност 5 или 10 години в зависимост от заявения от гражданина срок. Досега единствената възможност беше 5 години.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата