facebook
twitter

България

Пътната агенция 20 години е бездействала за тунела "Ечемишка"

Прокуратурата обвини шестима души заради падналата лампа, която уби жена
446
БГНЕС
Ремонт в опасния тунел започна едва след като под рухналото осветление загина жена.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) години наред е бездействала и е оставила тунела "Ечемишка" опасно да се руши. Това стана ясно от разследването на трагедията от миналия февруари, при която конструкцията, придържаща осветлението, рухна върху преминаващ автомобил и пътничката в него загина под отломките.

За смъртта на жената обвинения са повдигнати на шестима души начело с бившите шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов, съобщиха от Софийската окръжна прокуратура. Обвинения имат и служителите на агенцията Илияна Захариева, Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев. 

Според вещите лица основната причина за трагедията е липсата на нормална поддръжка на конструкцията повече от 20 г. Шофьорът е карал с позволена скорост и не е имал никаква възможност да избегне произшествието. Заради тежката травма на пострадалата смъртта й е била неизбежна. Ремонт в тунела имаше едва след трагедията.

Стоманената конструкция за окачване на осветителните тела е монтирана през 1984 г. и се ползва от началото на 1985 г. До инцидента на 5 февруари 2017 г. е имало много огледи и при всички тях експертите давали препоръки за подновяване на антикорозионната защита. Те нито веднъж не били изпълнени. Техническата експертиза е посочила, че от 1996 г. стоманената конструкция е повредена, след 2010 г. - потенциално опасна, а от 2015 г. - в аварийно състояние.

От 2004 г. "Автомагистрали" ЕАД - дружеството, което поддържа тунела по договор, е изпратило на АПИ множество документи за тежкото състояние на осветлението и носещата конструкция. Нищо не е предприето.

През август 2015 г. пътната агенция сключила договор за оценка на текущото състояние на осветителните уредби на "Ечемишка" и на други тунели. "Ферокс къмпани", която правила оценката, докладвала, че положението в "Ечемишка" е най-зле и инсталацията й е опасна. Докладът препоръчал подмяна на конструкцията и осветителните тела. Ремонт не последвал. 

 

С ТЕЛ И КАБЕЛ

"Единственото, което е било осъществено за тези години, е веднъж да се измие и да се боядиса", каза Румяна Арнаудова, говорителка на главния прокурор, цитирана от "Фокус". "За 32 г. експлоатация не е правен никакъв ремонт. В момента, в който служители са установявали, че имало нарушаване на осветителната уредба, те са подвързвали осветителните тела с тел и кабел, защото е било невъзможно да се заварят. Състоянието е било тревожно, падали са греди върху пътното платно и са създавали предпоставки за пътнотранспортни произшествия."

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата зацикли с тол таксите и платените пътища

19.02.2019

Алиса Иванова

726 4
Горските се заканиха да сезират прокуратурата заради нарушенията по трасето на "Струма"

15.02.2019

Алиса Иванова

481
Пътната агенция прекрати търгове за половин милиард лева

14.02.2019

Румяна Гочева

451 1

Коментари

Jassie

Всички видове началници на АПИ - в затвора. За убийство. Пълна конфискация на имущество също. Само така ще намалеят безхаберниците. Все за 2-300 години може да стане. И все пак има смисъл да се започне.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×