Медия без
политическа реклама

Просветният министър е готов да утвърди три от 5-те учебника по история

"Аз нося с подписа си лична отговорност за учебниците", коментира министърът.
Илияна Кирилова
"Аз нося с подписа си лична отговорност за учебниците", коментира министърът.

Просветният министър Красимир Вълчев е готов да утвърди три от петте учебника по "История и цивилизация" за 10-и клас. Това заяви самият той пред просветната парламентарна комисия, където бе изслушан заради скандала с новите учебници, представящи манипулативно периода между 1944 и 1989 г. 

Спорните проекти на учебници са на издателствата "Просвета", "Анубис", "Булвест 2000", "Рива" и "Домино". Не стана ясно обаче кои три от тях са редактирани съобразно препоръките на министерството и съответно могат да бъдат одобрени и кои още не са готови за финалния подпис на министъра.

“Има хора с различни убеждения. През онзи период са се случили много неща, но базовите характеристики на режима са били недемократични, силово наложени, идеологически, нарушаващи човешките права и свободи и това трябва да го кажем. Ние не можем да го спестим колкото и да не харесва на някой“, заяви Вълчев, цитиран от БНР. По думите му не трябва да се допуска идеологизиране и политизиране на учебното съдържание. Същото мнение изрази и шефката на образователната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ, която припомни, че новият училищен закон не допуска "налагането на идеологически или религиозни доктрини".

И пред депутатите министърът повтори идеята си за промяна на процедурите за оценяване на учебниците, като оценителните комисии се разширят, а заданието от МОН към издателите стане по-ясно. Освен формално да съответстват на новите учебни програми, учебниците по история трябва и да възпитават в определени отношения, смята той.

ОПОЗИЦИЯ

Депутати от БСП определиха личната намеса на министъра в съдържанието на учебниците след приключила вече законова процедура по оценяването и одобряването им като неправомерна политическа намеса. Министърът обаче бе категоричен, че въпросът не е процедурен, а морален. "Аз нося с подписа си лична отговорност за учебниците, които отиват в училището, и не бягам от нея", заяви той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата