facebook
twitter

България

Промени в НК замазаха скандала с неприетата Истанбулска конвенция

266
Снимка: Архив
Протестите с искане за приемане на Истанбулската конвенция и защита на жените от средновековното отношение срещу тях не помогнаха.

Като компенсация за отхвърлената Истанбулска конвенция парламентът гласува с единодушие промени в Наказателния кодекс (НК) за защита на жените от домашно насилие. Поправките бяха внесени от ГЕРБ в края на 2018 г.

До тях се стигна след провалената ратификация на Истанбулската конвенция, приета от Съвета на Европа. Международният договор предизвика изключително бурна реакция у нас, тъй като съдържаше термина „социален пол“, и това беше разтълкувано като разширяване правата на сексуалните малцинства. Уплашено, правителството на Бойко Борисов, което беше внесло конвенцията в парламента, прехвърли топката на Конституционния съд, който реши, че договорът нарушава основния закон на България. Това сложи кръст на ратификацията.

За да демонстрират, че подкрепят борбата с насилието над жените, БСП и ГЕРБ последователно внесоха законодателни промени в НК, с които се утежняваха наказанията за подобни деяния. В крайна сметка до финалната права стигна законопроектът на управляващата партия.

Депутатите приеха, че убийcтвo в ycлoвиятa нa дoмaшнo нacилиe щe ce нaĸaзвa c oт 15 гoдини дo дoживoтeн зaтвop. От 3 дo 10 гoдини ще се присъждат пpи cиcтeмнo yпpaжнявaнe нa физичecĸo, ceĸcyaлнo или пcиxичecĸo нacилиe oт нacтoящи или бивши cъпpyзи, или пpи cъпpyжecĸo cъжитeлcтвo. Също толкова ще се лежи за противозаконно лишаване от свобода. Наказанието за принудителен брак става от 1 до 6 години затвор.

Проблемът е, че голяма част от тези деяния и досега се наказваха според НК, но това не уплаши насилниците. Статистиката показва, че през последните 3 години убийствата на жени от техните партньори са се увеличили с 50% и през м.г. са 33. 

Освен това Истанбулската конвенция не засяга само физическото малтретиране. В нея става дума за образование, за разкрепостяване на отношението към жената, за преобръщане на патриархалните представи за нейната роля в семейството като подчинена на мъжа. Това няма как да бъде компенсирано с промените в НК.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Управляващите утвърдиха държавния контрол върху медиите

21.02.2019

Людмил Илиев

235 1
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
"Обединени патриоти" нямат споразумение за евроизборите

20.02.2019

373 5

Коментари

Kickaha
снимка на Kickaha

Скандал с "неприетата Истанбулска Конвенция" има само в главта на аФтора...

 

Всъщност - съчувствам му

Michael_P

"Протестите с искане за приемане на Истанбулската конвенция и защита на жените от средновековното отношение срещу тях не помогнаха." 

"скандала с неприетата Истанбулска конвенция"

 

Вие наред ли сте психически?

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Не са.

Това учудва ли Ви?

Не би трябвало.

9101

Аз невиждам скандал с неприемането на истанбулската конвенция. Виждам скандал с новите закони които се приеха.

wreckage
снимка на wreckage

конвенцията сме я потписали и ф некъф близък момент од бъдещето ще я ратифицираме. Дали тва ще бъде направено од доминирано од опегето мнозинство или од доминирано од бесепето такова е без значение.

БахххМааму

Уплашено, правителството на Бойко Борисов, което беше внесло конвенцията в парламента, прехвърли топката на Конституционния съд, който реши, че договорът нарушава основния закон на България. Това сложи кръст на ратификацията.

Само сте пропуснали думата "грешно", но се подразбира, че според вас КС е взел неправилно решение. Много нахално малцинство. Премиерът не смее, съдът забранява, народът протестира, но те напинят до дупка. А ако на някого му строшат главата заради това нахалство, ще ревне до Бога. Айде спрете се и помислете. Вие в демокрация ли искате да живеете, или не? Мнозинството е против, вие сте длъжни да се съобразите.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×