Медия без
политическа реклама

Прокуратурата обвини шефа на ВиК-Бургас за престъпление по служба

Той е освободен срещу парична гаранция от 20 000 лв, а преди това уволнил 8 началници от дружеството

14 Дек. 2023
БГНЕС архив

Окръжната прокуратура в Бургас привлече към наказателна отговорност изпълнителния директор на ВиК в града Цветан Мирчев. Той е обвинен за това, че в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение, е ощетил управляваното от него дружество с 97 421 лева, съобщава държавното обвинение. 

Досъдебното производство е образувано в резултат на проведена специализирана полицейска операция от полицията на 27 ноември. От обвинението обясняват, че престъплението е осъществено във времето от 31 август 2023 г. до 11 октомври 2023 г. в Бургас.

По отношение на обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари” в размер на 20 000 лева.

Няколко часа по-рано Но8а тв съобщи, че 8 шефове от ВиК-Бургас са освободени от работа. Всички те са давали показания в полицията по разследване за злоупотреби. Полиция влезе в дружеството миналата седмица. Иззе документи по разследване и изведе от сградата изпълнителния директор Цветан Мирчев и административния секретар.

След това шефове на отдели са разпитвани по делото. Те са главен ВиК инженер, главен юристконсулт, главен енергетик, а от сряда вече са без работа с подписа на разследвания директор. Според тях причината е, че са дали показания срещу Мирчев. 

"Подбор на екип е основанието. Последните 4 месеца, откакто той е назначен, не сме имали конфликти. След влизането на икономическа полиция бяхме викани за разпит като свидетели. Имаше действия и бездействия на директора, които ощетиха дружеството", казва един от освободените. 

Ръководителят на европейския проект за 450 млн. лв европейски средства Иван Тодоров също е уволнен. Той също е бил разпитван и след това е освободен от директора. Зам.-началникът на район Бургас не е имал контакт с новия директор от назначаването му през август, но въпреки това е освободен.

Ключови думи:

Бургас, ВиК, обвинение

Още по темата