facebook
twitter

България

Прокопиев обвини прокуратурата в тормоз за назидание

Бизнесменът съди държавата в Страсбург заради наложения му запор от КПКОНПИ
170
 БГНЕС
Според Иво Прокопиев не е случайно, че при акцията срещу неговата фирма са присъствали медии, които са под контрола на ДПС и Делян Пеевски.

Бизнесменът Иво Прокопиев обвини прокуратурата, че акцията ѝ в офисите на фирмата му "Алфа финанс холдинг" е за назидание и тормоз. "Става въпрос за едно циркаджийско искане за предоставяне на документи", коментира той пред bTV.

Държавното обвинение е търсило документи от периода 2000-2001 г., които са във връзка със сделката за "Каолин" и придобиването му от "Алфа финанс".  "Каолин", освен че е било регулирано дружество като концесионер и компания, която придобива някакви земни богатства, през по-голяма част от този период е било и публична компания. Публичните компании са регулирани практически като банки - за финансови показатели, за сделки със свързани лица. През всичкото това време не просто сме били поднадзорно лице, а сме интензивно проверявани и от данъчните власти, и от КФН. Така че цялата тази драматизация, която сега се създава, е напълно безплодна и ненужна", категоричен бе Прокопиев.

Бизнесменът е на мнение, че акцията на прокуратурата е "репутационна публична атака". "Не случайно заедно с прокуратурата дойдоха един определен тип жълти медии, които са под контрола на ДПС и Делян Пеевски, отразили събитието шумно и кресливо", добави той. Прокопиев уточни, че към момента е обвиняем за пране на пари заради продажбата на "Каолин", защото управителният съвет на "Алфа финанс" е трябвало да знае, че предприятието е придобито незаконно. "Всъщност управителният съвет знае точно обратното, защото в случая с "Каолин" са водени дела. Съдът на три поредни инстанции, включително ВКС, постанови, че при сделката няма извършени незаконни действия", изтъкна още той. Прокопиев обясни, че е решил да продаде "Каолин" заради процесите по влошаване на бизнес средата в България, които започнали през 2013 г. с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС.

Издателят на "Капитал" и "Дневник" коментира и запора, който му наложи антикорупционната комисия (КПКОНПИ) в края на 2017 г. Той разкри, че са запорирани акции в част от дружествата, в които има участие, но вече две години по-късно комисията не е започнала съдебни действия за конфискация. "Аз нямам права да се защитя освен с влизането в съд. По тази причина КОНПИ се въздържа да влезе в съда, защото знаят, че там нямат никакви аргументи", поясни Прокопиев и добави, че в момента съди България в Страсбург заради действията на комисията. Според него корупционният модел в държавата се опитва да докаже, че успехът извън обществените поръчки и кражбите на обществени ресурси не е възможен.

Все още няма коментари

Още

Полицията обяви пътна акция, а АПИ спира ремонтите за празниците

18.09.2020

720
КПКОНПИ е осъдена да плати 50 000 лв. заради загубено дело

18.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4535 10
Цацаров: Не сме очернили Трайков с делото за конфликт на интереси

18.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1856 8

Влез или се регистрирай за да коментираш