facebook
twitter

България

Президентът поиска дебат за реформа в прокуратурата

Цялата отговорност за избора на нов главен прокурор е на ВСС, натърти Румен Радев
480
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Румен Радев се срещна с представители на неправителствения сектор и съсловни организации на юристи, за да обсъди процедурата по избор на нов главен прокурор.

Президентът Румен Радев е готов да дебатира бъдещи промени в конституцията, засягащи прокуратурата. Това заяви държавният глава в края на срещата си с неправителствения сектор и съсловните организации на юристи, които имат отношение към избора на нов главен прокурор.

Кръглата маса, която се състоя вчера по инициатива на Радев, имаше за цел да бъдат обсъдени критериите и обществените нагласи за избора на наследник на Сотир Цацаров. Повечето от участниците обаче изразиха мнение, че значимостта на процедурата се преекспонира, а по-важната тема са пороците в законодателството, които дават безконтролна власт в ръцете на главния прокурор. Такава теза разви председателят на Съюза на юристите Владислав Славов. Според него трябва да бъдат атакувани текстове в Закона за съдебната власт, които неправилно са изтълкували конституцията и са създали големи правомощия на главния прокурор. "Тогава бихме стигнали до една институция, която самостоятелно и независимо осъществява дейността си. Не може един човек да ръководи цялата дейност по наказателното преследване в една държава. Облечен е в прекалено много власт, без да е налице основание за това в конституцията", категоричен е той. Славов даде пример с "гейтове", при които данъчното престъпление е фрапиращо, но прокуратурата все още проверява.

Според председателя на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев именно голямата концентрация на власт в главния прокурор прави избора ключов. "Прокуратурата с нейните широки функции трябва да бъде преосмислена. Често прокуратурите от вида на българската се наричат "куче пазач". Тя има функции във всички обществени сфери. Все едно по Великден да следи цената на козунаците. Това не е смешно, защото е вярно", отбеляза той. Калпакчиев настоя още, когато се измерва независимостта на даден кандидат за бъдещ главен прокурор, да се вземат предвид позициите, които е заемал в конфликтни ситуации.

Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите в България смята, че следващият ръководител на държавното обвинение трябва да е от прокурорските среди. "Не защото досегашните главни прокурори не са направили всичко по силите си, а защото един кадър, който е запознат със системата, със спецификите на системата и пулса на прокуратурата, би имал летящ старт", аргументира се той и добави, че държавното обвинение е "щит и меч", които действат еднакво за всеки. 

Президентът беше категоричен, че ВСС ще носи цялата отговорност за избора на нов главен прокурор. "Да стане така, че президентът еднолично да избира главния прокурор, тогава аз ще изляза и ще кажа това е човекът, но отговорност на други аз няма да нося. Аз мога да ги спра веднъж. Но тук беше повдигнат въпросът за колективната безотговорност. Тя не е само заболяване на съдебната система. Тя е общонационална болест. Нейната благоприятна среда е най-вече в парламента. България трябва да върви към поемане на повече еднолична отговорност. Този, който има амбицията да управлява, да ръководи процесите във всяка една област, трябва да е готов да носи лична отговорност и трябва законите така да се променят, че да е ясна тази лична отговорност", категоричен е Румен Радев. 

Все още няма коментари

Още

Божков към прокуратурата: Къде ми е ритонът?

12.08.2020

8015 33
И вторият задържан за сбирката на ГЕРБ си отива вкъщи

10.08.2020

2270 13
Кание Уест отпадна от битката за президент заради фалшиви подписи

08.08.2020

457 2

Влез или се регистрирай за да коментираш