Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПП и ДБ пуснаха жалба в КС срещу „хартиената коалиция“

Пряк ефект от това върху предстоящите избори няма да има, признават вносителите

27 Яну. 2023Обновена
БГНЕС
Депутати от ПП и ДБ внесоха жалбата заедно.

Жалба в Конституционния съд внесоха заедно днес депутатите от ПП и ДБ заради промените от Изборния кодекс от миналата година. Те признаха пред журналистите, че това няма да окаже ефект върху предстоящите избори на 2 април, тъй като решенията на съда действат за в бъдеще.

С поправките се върнаха в масова употреба хартиените бюлетини и се въведе т.нар. бюлетина от машинно гласуване. Такова беше желанието на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, станали известни като „хартиената коалиция“.

Бързината за приемане на измененията в изборните правила, посочиха вносителите, е довела до абсурда да се гласува по три начина – с хартиена бюлетина, с бюлетина от машинен вот и с машинно гласуване, т.е. въведени са три различни понятия за бюлетини и две различни форми на гласуване. Според ПП и ДБ "с осакатения машинен вот е нарушено общото, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване". Причината е, че сега "вече няма гаранция, че всеки избирател подава само един глас за всеки вид избор и че всеки глас се съхранява и преброява само един път".

Още по темата