Медия без
политическа реклама

Политиците се смутиха от идеите на Тагарев за конвенцията от Монтрьо

Очевидно сме в извънредна ситуация и трябва да се търсят извънредни решения, коментира Христо Иванов от ДБ

Тодор Тагарев
Илияна Димитрова
Тодор Тагарев

Известно объркване и предпазливост породи сред парламентарните политици вчерашното изявление на военния министър Тодор Тагарев, засягащо конвенцията от Монтрьо.

Международният договор поставя сериозни ограничения пред присъствието на военни кораби в Черно море на държави, които не принадлежат към Черноморския регион. Тагарев обаче заяви, че независимо от конвенцията, България трябва да осигури възможност на нашите съюзници да ни помагат за сигурността в региона с разузнавателни и други средства. Това е предложение, което на практика е насочено срещу руското военно присъствие в Черно море.

„Очевидно сме в извънредна ситуация. Трябва да се търсят извънредни решения“, коментира неясно съпредседателят на ДБ Христо Иванов след заседание на парламентарната комисия по външна политика, в което участва. Той обаче бързо добави, че е най-добре самият Тагарев да обясни какво точно е имал предвид.

Видимо изненадана беше шефът на комисията Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС. Оказа се, че тя изобщо не е разбрала за изявлението на военния министър. Но предположи, че става въпрос за погрешна интепретация на думите му. „Международните договори трябва да бъдат спазвани“, заяви категорично Захариева, която е бивш външен министър. Но отказа да заеме с по-конкретна позиция.

Яснота засега не дава и самият Тагарев. Скоро ще му се наложи, тъй като предвид ожесточението, с което БСП и „Възраждане“ реагират на всякакви антируски мерки, твърде вероятно е той да бъде привикан в парламента за обяснения.

Още по темата