Медия без
политическа реклама

Пиян млад шофьор погуби шестима души

Проект на МС за промяна в шофьорския изпит предизвика критики

Автомобилите в катастрофата край Казанлък са смачкани до неузнаваемост.
БГНЕС
Автомобилите в катастрофата край Казанлък са смачкани до неузнаваемост.

Тежка катастрофа на пътя между град Крън и село Хаджидимитрово край Казанлък отне живота на 6-ма души. Инцидентът най-вероятно е предизвикан от 18-годишен младеж, взел книжка през март т.г., който е шофирал след употреба на алкохол, съобщи БНТ в понеделник.

Катастрофата е станала около 1 часа. Лек автомобил, в който са пътували 5 души, навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал в друг с габровска регистрация, управляван от 42-годишен мъж. Всички загиват на място. Предполага се, че 18-годишният шофьор е карал и с много висока скорост, тъй като и двата автомобила са смачкани до неузнаваемост. Заради катастрофата пътят между Габрово и Казанлък беше затворен за повече от седем часа.

Междувременно проект на Министерския съвет, с който се променя начинът на провеждане шофьорския изпит, предизвика критики към правителството. Измененията предвиждат практическият изпит за шофьорска книжка да се взима на т.нар. бели автомобили, в отсъствието на инструктора. За целта държавата ще купи автомобили, които ще са оборудвани с видеокамери и компютър. "Тези неща, според мен, трябва да се въвеждат първо, като се експериментират, проверяват на практика и тогава да се въвеждат, тъй като това е много сериозна промяна в изпитите. Не може така, купуваме 100 автомобила и от утре почваме да караме", заяви Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти. Според организацията премахването на инструктора в изпитния автомобил няма да намали корупцията, тъй като тя не се генерира от обучителите, а от изпитващите. „Правиха се бели стаи, те бяха пробити по най-елементарен начин, сега са бели автомобили. Резултатите не са успешни за държавата в тази битка“, твърди още Панчев.

Според бившия началник на КАТ Алекси Стратиев смяната на автомобила за изпита не е радикална мярка, която ще доведе до по-добра подготовка на водачите. "Новите водачи през първата една-две години не са толкова рискови, колкото през третата година. Те придобиват самочувствие, че могат всичко на пътя, и се стига до трагични инциденти”, отбеляза той, цитиран от bTV.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата