Медия без
политическа реклама

Петков гарантира 7% икономически растеж - при липса на корупция

Когато говоря в Брюксел, там не могат да повярват, че България изразява мнение, похвали се премиерът пред общинари

07 Юни 2022
Премиерът Петков взима участие в Общото събрание на НСОРБ

Премиерът Петков взима участие в Общото събрание на НСОРБ

Posted by Novini.bg on Tuesday, June 7, 2022

С обещания за мощен икономически подем излезе премиерът Кирил Петков на Общото събрание на Националното сдружение на общините (НСОРБ), провело се днес. На форума, който събра кметове и председатели на общински съвети от цялата страна, присъстваха и вицепремиерите Гроздан Караджов и Борислав Сандов.

Петков обяви, че българската икономика е постигнала 4.5% растеж, въпреки кризата. И сподели очакването си, че този показател ще се подобри повече, когато пристигнат парите по линия на европейските оперативни програми и Плана за възстановяване и устойчивост. Тези средства премиерът определи на общо 48 милиарда - но не уточни дали лева или евро. „Това е безпрецедентно количество средства, които, ако ги изразходваме правилно, България може да бъде съвсем различно място”, посочи той.

След което разясни на представителите на местната власт какво разбира под правилно харчене: „Това, което се чуваше в близката ни история: „Аз ви давам едни средства” – нямаме за даване. Ние, като държава, като институции, имаме две задачи: да преразпределяме правилно бюджетните средства, да усвояваме напълно европейските проекти, но с цел крайно развитие. И тези средства нито са на централната власт, нито ще станат ваши, когато ги усвоите. Те трябва да стигнат до крайния потребител и това е българският народ.”

Той гарантира, че правителството няма да прави разлика между кметовете според политическата им принадлежност. „Всички сме българи. Това с делението – на нашите ще дадем, на другите няма да дадем – свърши. Всички сме наши”, прогласи Петков.

По думите му, от ключово значение е максимално прозрачното и равнопоставено разпределение на евросредствата, като се елиминира корупцията. Според премиера, ако това стане, тогава растежът може да бъде минимум 5-7 на сто годишно. „Нямаме никакви предпоставки в този момент България да не расте по-бързо от средноевропейското ниво. Ние трябва да ги догоним”, призова той.

ВСИЧКИ В БРЮКСЕЛ СЛУШАТ ПЕТКОВ

Премиерът се похвали, че, благодарение на него, за първи път България „има ясен и точен глас” в Брюксел, пред европейските институции. „Те даже се учудват. Аз, когато говоря на тези съвети, не могат да повярват, че България изразява мнение. Те не са свикнали. На първото ни заседание казаха: „Вие се изказахте повече пъти, отколкото някога сме чували вашия премиер преди това (Бойко Борисов - бел.ред.) да говори””, обяви Петков.

Думите му предизвикаха оживление и ръкопляскания в залата, където се провеждаше форумът. „Да, наистина, честно. Казвам ви какво ми споделиха”, реагира премиерът на шума от присъстващите.

После изведнъж каза: „Сега няма значение какво са ми казали.” Това вече предизвика смях сред участниците. Петков бързо продължи: „Важното е, че когато България може да си защити интереса, и ние да сме единствената друга страна с дерогация, така че цените на нашите горива да са по-ниски, това е важното. Успяхме ли? Успяхме.” И обеща: „Гласът на България ще се чува силно от тук нататък, така че средствата, които ни се полагат, ще бъдат докарани в България и разпределени прозрачно.”

Още по темата