Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пенсиите с наложен запор ще бъдат изплатени след 11 януари

10 Яну. 2023
Pixabay

Всички пенсии, върху които са наложени запори ще бъдат изплатени от Националния осигурителен институт след 11 януари 2023 г., съобщиха оттам днес. Става дума за близо 5500 пенсии, а причината за забавянето е необходимостта от технологично време за обработка на новите размери на удръжките заради увеличението на минималната заплата. Постановлението за новия й размер - 780 лв., бе публикувано в Държавен вестник на 3 януари.

Съгласно действащата нормативна уредба, принудителното изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата. Не се правят удръжки от пенсиите под този размер. Посочените ограничения не се прилагат за удръжки от пенсиите в изпълнение на задължения за издръжка, припомнят от осигурителния институт.

След направените преизчисления преводите ще бъдат извършени в зависимост от начина на изплащане на всяка пенсия - с пенсионен запис, ако се изплаща чрез пощенска станция, или с допълнителен превод по личната платежна сметка на пенсионера, ако се изплаща чрез банка или друг доставчик на платежни услуги, поясняват от НОИ.

 

Още по темата