Медия без
политическа реклама

Партиите ще приемат дарения от фирми без ограничения

Големите политически сили ще се радват още на безплатни офиси и на субсидии от държавния бюджет

Менда Стоянова
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Менда Стоянова

След 10-годишно прекъсване партиите отново ще могат да бъдат спонсорирани от фирми, при това без никакъв таван за размера на даренията. Тази практика, отменена през 2009 г., беше възстановена от парламентарната бюджетна комисия в четвъртък с поправки в Закона за политическите партии, приети на второ четене. Депутатите решиха също, че големите формации няма да плащат наем за държавните и общинските помещения, които ползват, за да развиват своята дейност.

Новите привилегии са резултат от компромис между ГЕРБ и ДПС и бяха представени като компенсация за драстичното съкращаване на държавното финансиране на партиите. Бюджетните субсидии бяха орязани от 11 на 1 лев на действителен глас, след като се разкри, че финансовото министерство на Владислав Горанов неправилно е изплащало милиони левове отгоре на правоимащите партии и коалиции. За да притъпят скандала, управляващите възродиха идеята, останала от националния референдум през 2016 г., субсидиите да се намалят до 1 лев.

За да прокара предложението през парламента, ГЕРБ се нуждаеше от подкрепата на ДПС, което категорично отхвърля съкращаването на бюджетното финансиране. В резултат на преговори двете партии се разбраха, че орязаните субсидии ще се заместят с дарения. Партийни спонсори досега можеха да бъдат само физически лица, на които се позволяваше да даряват до 10 000 лв. годишно. Сега пада съществуващото ограничение за юридически лица и еднолични търговци, както и таванът върху размера на дарената сума.

„Съгласно българската конституция и закони няма основания някой да променя волята на дарител, ако той желае да дари средства над какъвто и да било таван“, оправда компромиса шефът на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова. Тя посочи, че се запазва законовият текст, според който даренията, надхвърлящи една минимална работна заплата, ще трябва да се декларират публично и ще подлежат на проверка от страна на Сметната палата и данъчните. Нищо обаче не пречи на държавни фирми, нито на компании, които се борят за концесии или обществени поръчки, да даряват, освен че имената им ще се появят в публичния регистър, стана ясно от думите на Стоянова.

Партиите и коалициите, имащи право на държавна субсидия, ще могат също да ползват безвъзмездно помещения, които са държавна и общинска собственост, за своите политически цели. Ще трябва само да заплащат експлоатационните разходи, ако има такива. Няма да могат да ги преотдават под наем или да ги преотстъпват за ползване, но ще имат право да ги ползват съвместно по договор с трети лица за „цели, пряко свързани с дейността на партията“.

Всичко това се видя достатъчно на премиера Бойко Борисов, за да поиска директно да се прекрати дебата за партийното финансиране. „Не мога да разбера защо продължават дискусиите и вече почва да ми се вижда нахално. Когато бях в "Шоуто на Слави", поех ангажимент да внеса предложението за намаляване на партийните субсидии пак и го направих. Но - бой по ГЕРБ от сутрин до вечер“, ядно коментира Борисов от Брюксел в четвъртък.

Неговите депутати, които очевидно усещат нетърпението на лидера си, вчера пришпориха до максимум разглеждането на законовите промени и на практика преобърнаха модела на партийното финансиране у нас за един час. Дискусията в бюджетна комисия премина без всякакво навлизане в дълбочина по проблема. „В бързането ще направим една такава каша, че единственият ефект ще бъде засилването на корпоративните зависимости между българските партии и бизнеса“, предупреди депутатите политологът Даниел Смилов. Никой обаче не го послуша и промените ще влязат в пленарната зала на парламента още днес.

От ДПС се оплакаха, че медиите ги били вкарали в несъществуващ сговор с ГЕРБ. „Ние правим това против волята си. Ние правим това, защото ни принуждавате. Ние искаме публично финансиране в размер, който не е изсмукан от пръстите, а за минимално, екзистенциално финансиране на партиите, което не може да бъде по-малко от 2.5 млн. лв. на година“, скочи депутатът от движението Йордан Цонев.

Опозицията в лицето на БСП заподозря управляващите във „внимателно разработен сценарий“ да я лишат от средства за съществуване. И посочиха, че като се отменят наемите за офиси, партиите реално ще получат индиректно публично финансиране. Оказа се, че нито ГЕРБ, нито финансовото министерство имат разчети колко ще загубят държавата и местните власти, ако предоставят безвъзмездно свои имоти на партиите. Трябваше да се намеси Йордан Цонев, според когото наемите били най-малкото перо сред разходите на политическите сили.

ГОТОВНОСТ

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че е готова да сезира Конституционния съд заради опита на управляващите да въведат неограничено частно финансиране. Според Манолова така ще се създадат предпоставки за подчиняване на партиите от бизнеса - точно това, което ГЕРБ и ДПС твърдят, че се опитват да предотвратят, като въвеждат даренията без таван.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата