Медия без
политическа реклама

Очаквано: 530 лв. за промивка на ухо не е незаконно

СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Макар проверките на агенция "Медицински надзор" на цените на лечението по Черноморието още да текат, оттам дадоха да се разбере, че няма нищо незаконно в искането на 530 лв. за промивка на ухо, стига лечебното заведение да има официално обявен ценоразпис. 

„Наши екипи вече проверяват частни лечебни заведения на територията на цялата страна. Ние можем да се намесим, ако установим, че в лечебното заведение няма ценоразпис“, каза пред Нова телевизия Росен Иванов, директор на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. В медицински център "Рефлекс" в "Златни пясъци", който се прочу с фактурата за 530 лв. за промивка на ухо, твърдят, че имат такъв и че ясно е обявено на три езика, че пациентите трябва да плащат.

„От една страна, в лечебното заведение трябва да има задължително ценоразпис, той да бъде поставен на видно място. Като е в България центърът, ценоразписът ще е на български език. Ако обслужват чужденци, е редно да бъде на чужд език. Частните лечебни заведения сами формират цените си, когато нямат договор с НЗОК, и трябва да ги обявят на видно място. Тук въпросът е по-скоро морален и търговски“, обясни и проф. Владимир Пилософ, който в момента е част от екипа на агенцията. 

Според Пилософ няма прекалено високи цени, след като на лечебното заведение е дадено правото да формира цени. „В крайна сметка за това има различни типове лечебни заведения, има и такива, които работят с НЗОК и хората трябва да се обръщат към тях. Що се отнася до спешната помощ, тя априорно не се заплаща. Единственото изискване към лечебни заведения, които нямат договор с НЗОК, е цените им да са публично обявени”, добави той.

Проверките още текат и докато няма констативен протокол за резултата от тях, не би било редно да се споделя каквото и да било по конкретни казуси, допълни още Пилософ.

Ключови думи:

доплащане, болници

Още по темата